<< Takaisin sivulle 4 :: < Edellinen artikkeli :: Seuraava artikkeli > :: Tulosta sivu
Ammatillisten aineiden opettajien kelpoisuuksiin kaavaillaan muutoksia

Soveltuva korkeakoulututkinto riittää yleensä ammatillisten aineiden opettajien kelpoisuudeksi, jos valmistelussa oleva malli menee läpi. Ammatillisen koulutuksen kelpoisuusvaatimuksiin kohdistuu monia muutostarpeita. Nykyiset rehtoreiden ja opettajien kelpoisuudet ovat vuodelta 1998.

OAJ ei pidä tarpeellisena kelpoisuustason tarkistamista alaspäin. OAJ:n mukaan on vahvistettava mahdollisuutta päästä ammatillista väylää opettajaksi.

Erityisasiantuntija Inkeri Toikka OAJ:stä pitää nykyisiä kelpoisuusvaatimuksia laveina. Vaihtoehtojen moninaisuuden vuoksi kelpoisuutta koskevat tulkinnat ovat monimutkaisia.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa. Tekniikan ja liikenteen puolella kelpoisuuden tuottaa – siirtymäsäännöstenkin takia – edelleen myös ammatillisen korkea-asteen tutkinto. Kulttuurialalla ei edellytetä välttämättä tutkintoa, vaan kelpoinen on vähintään kolmen vuoden laajuisten opintojen ja alalla saavutetun taiteellisen ansioituneisuuden perusteella.

Toikka edustaa OAJ:tä kelpoisuusvaatimuksia käsittelevässä opetusministeriön työryhmässä. Ryhmä on saamassa jatkoaikaa kuluvan vuoden loppuun asti.

– Ryhmässä on haluja tehdä tarkistuksia pohjakoulutusta ja työkokemusta koskeviin kohtiin. Sen sijaan pedagogisiin opintoihin ei ole tulossa muutoksia. Pedagogisen osaamisen tärkeydestä ryhmässä ollaan yksimielisiä, Toikka kertoo.

Voimassa olevia kelpoisuusvaatimuksia pidetään ongelmallisina erityisesti tekniikan ja liikenteen alalla, muun muassa kuljettaja-, lentokoneasentaja- ja metsäkoneen kuljettajakoulutuksissa. Niin ikään huomiota on kiinnitetty tanssi- ja sirkusalan koulutuksen erityispiirteisiin.

Sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa on puolestaan paljon erityispiirteitä, joiden vuoksi nykyiset kelpoisuusvaatimukset ovat perusteltuja.

– OAJ:n valtuusto on linjannut, että kelpoisuuteen vaaditaan pääsääntöisesti ylempi korkeakoulututkinto. Hyvät, motivoituneet ja oppimiseen innostavat opettajat on kaikkien etu, Toikka tiivistää.

<< Takaisin sivulle 4 :: < Edellinen artikkeli :: Seuraava artikkeli > :: Tulosta sivu
PDF
Ei zoomi tällä sivulla
Sivukuvat
Ohjeet
Asetukset
23.10.2009