<< Takaisin sivulle 33 :: < Edellinen artikkeli :: Seuraava artikkeli > :: Tulosta sivu
Kulttuurien moninaiset kohtaamiset

Kevään käännöskirjallisuudessamme oli sellaisia laajan kansainvälisen huomion saaneita teoksia, joissa korostuivat eri kulttuurien moninaiset kohtaamispinnat. Nämä aiheet kiinnostavat varsinkin vuosiksi kaukomaille muuttanutta sanataiteilijaa.

Amerikkalaisen Alan Drew’n (s. 1982) esikoisromaani Vesipuutarhat on toisinto klassisesta Romeo ja Julia -kuviosta. Synkkävireisen romaanin tapahtumat sijoittuvat Turkkiin vuonna 1999, jolloin tuhoisa maanjäristys ravistelee Istanbulia. Luonnonkatastrofi saattaa yhteen turkkilaisen ja amerikkalaisen perheen tavalla, jonka jälkiseuraamukset sekoittavat perhekuvioita peruuttamattomasti.

Turkkilainen Sinan huomaa tyttärensä seurustelevan amerikkalaisen pojan kanssa. Pojan isä Marcus ei ole seurustelua vastaan, toisin kuin turkkilaistytön isä, joka kokee kristityn nuoren tuhoavan islamiin kasvatetun tytön. Varsinkin Sinanin perheessä ristiriitaiset tunteet ja vaatimukset repivät perheenjäseniä eroon toisistaan.

”Sinan oli poikennut rukoilemaan ennen paluutaan teltalle, pysähtynyt kokoamaan ajatuksensa ennen kuin joutuisi kasvotusten vihaisen tyttären, pelokkaan pojan ja pakokauhuisen vaimon kanssa. [--] Kahden vuoron tekeminen töissä, mullistukset kotona, joka ei ollut mikään koti, ja pelko, ettei ikinä pääsisi pois tästä kaupungista, tuntuivat liian suurelta taakalta.”

Kielletyn rakkaustarinan kautta Drew avaa arvokkaan kurkistusluukun islamilaiseen maailmaan. Kirjailija on itse asunut Turkissa juuri 1990-luvun lopussa, jolloin tuhoisa Marmaran maanjäristys koetteli turkkilaisia.

Drew’n katsaus islamilaisuuteen on monipuolinen ja syvällinenkin. Parasta romaanissa ovat havainnolliset tuokiokuvat turkkilaisten arjesta ja juhlasta, joissa länsimaalaiset vain poikkeavat ohi kulkiessaan.

Tanskalainen merikronikka

Me hukkuneet on tanskalaisen Carsten Jensenin (s. 1952) kuudestoista teos. Ennen kirjailijanuraa Jensen toimi kirjallisuuskriitikkona. Historiallinen meriromaani sijoittuu pieneen tanskalaiseen satamakaupunkiin Marstaliin, joka on kirjailijan oma kotikaupunki.

Tiiliskiviromaanissa eletään oikeastaan kokonainen vuosisata satamakaupungin elämänmenoa. Romaanin tapahtumat alkavat vuodesta 1848, jolloin Tanska käy sotaa Saksaa vastaan. Yli 700 sivun päästä eletään toisen maailmansodan loppua, jolloin saksalaiset poistuvat hävitetystä Tanskasta kotimaahansa. Tanskalaiset romaanihenkilöt seilaavat merillä valtamerien tuolle puolen, ja meri vaatii säännöllisin väliajoin uhrinsa.

Jensenin kronikkamainen teos on pesunkestävä viihderomaani. Sen voima on romanttisissa merikuvissa, railakkaissa meritaistelukohtauksissa ja elävässä kansankuvauksessa. Vaikka sodat ja kulkutaudit tekevät selvää jälkeä Marstalissa ja merilaivoissa, tanskalaiset selviävät pystyssä päin kovista ajoista.

Kiinalaiset

Euroopassa

Kiinalaissyntyinen Luo Lingyuan (s. 1963) voitti Saksassa arvostetun Adelbert von Chamisso -kirjallisuuspalkinnon keväällä suomennetulla teoksellaan Kiinalainen delegaatio. Lingyuan muutti pois Kiinasta vuoden 1989 opiskelijamellakoiden jälkeen.

Reipashenkinen matkaromaani kertoo kiinalaisesta ryhmästä, joka saapuu kotimaastaan Euroopan-kiertomatkalle. Lähinnä puoluejohtajista, yrittäjistä ja virkamiehistä koostuvaa joukkoa johtaa nuori kiinalaisnainen Song Sanya, joka on asunut vuosia Saksassa ja omaksunut eurooppalaiset tavat.

Delegaatio kiertää Euroopan maita ja kaupunkeja välillä hyvin sekavin tuntein. Suljettuun yhteiskuntaan tottuneet kiinalaiset häiriintyvät italialaisten, ranskalaisten ja saksalaisten avoimista tavoista, oudoista ruokalajeista, merkillisistä rekisterikilvistä ynnä muusta.

Kiinalainen delegaatio seuraa ratkiriemukkaasti kiinalaisryhmän matkantekoa, josta ei puutu kommelluksia, värikkäitä neuvotteluja eikä romantiikkaakaan. Raskaana oleva matkaopas saa tuta maanmiestensä kulttuurisokin kielteiset ja myönteiset seuraukset.

Lingyuanin romaani ilkamoi terävän ironisesti kiinalaisten ja eurooppalaisten kulttuurieroille.

Jari Olavi Hiltunen


Isompi kuva
Alan Drew: Vesipuutarhat. Suom. Satu Leveelahti. Otava 2009.


Isompi kuva
Carsten Jensen: Me hukkuneet. Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen ja Jelena Vallenius. WSOY 2009.


Isompi kuva
Luo Lingyuan: Kiinalainen delegaatio. Suom. Riitta Virkkunen. WSOY 2009.

<< Takaisin sivulle 33 :: < Edellinen artikkeli :: Seuraava artikkeli > :: Tulosta sivu
PDF
Ei zoomi tällä sivulla
Sivukuvat
Ohjeet
Asetukset
14.8.2009