juuri nyt

Rummusta kielen rytmi

Ritva Metso tarttui rumpuun, koska oppilaat hyötyvät musiikista opiskellessaan vieraita kieliä.

Ina Ruokolainen teksti / Lauri Rotko kuva / Opettaja 30/2015

Lahden Kärpäsen alakoulun oppilaat rummuttavat ämpäreillä, soittavat kalebasseilla ja taputtavat tahtia kuin paremmassakin konsertissa. Englannintunnin ääni- ja rytmiharjoitukset vievät oppilaat usein pois pulpetista.

– Puheessa ja musiikissa on paljon samoja elementtejä kuten rytmi, äänen väri ja voimakkuus. Molemmissa on kyse ihmisten välisestä kommunikaatiosta, englanninopettaja Ritva Metso kertoo.

Juuri vuorovaikutteisuus sai Metson mukaan yli puoli vuotta kestäneeseen Paukepiirin ohjaajakoulutukseen. Sen aikana hän muun muassa koski ensimmäistä kertaa djembe-rumpuun. Musiikin ammattilaisten rinnalla Metso oppi, miten itseään voi ilmaista vaikkei olisi ammattilainen. Kannustavassa ryhmässä uskalsi myös mokata.

– Uuden opetussuunnitelman perusteissa kehotetaan rohkaisemaan oppilasta itsensä ilmaisemiseen vähäiselläkin kielitaidolla. Minuakin pelotti aluksi astua piirin keskelle, mutta improvisaatioharjoitusten myötä pelko hälveni.

Metso tekee koulussaan yhteistyötä musiikinopettajan kanssa. Hän on opiskellut myös body percussion -tekniikkaa, jossa omaa kehoa käytetään soittimena esimerkiksi taputtamalla kehon eri osia tai tömistämällä jalkoja. Oppilaat pitävät liikunnallisista harjoituksista, joissa pääsee haastamaan itseään. Paukepiiristä Metso nappasi mukaansa avaruusharjoituksen, jossa osallistujat matkustavat raketissa silmät kiinni.

– Teimme koulutuksessa kaikki äänet ilman soittimia. Oppilaille aion soittaa maailman eri kieliä ja laittaa heidät matkimaan niitä.

Ääni-ilmaisua ja rytmiikkaa

Paukepiiri on käytössä maailmalla kouluissa, kirkoissa ja yhteisöissä. Menetelmän voima on musiikissa ja rytmiikassa.

Paukepiirissä voidaan hyödyntää liikettä, omasta kehosta muodostuvia soittimia, rytmiikan harjoitteita ja ääni-ilmaisua. Rytmipedagogiikka ­kasvattaa tiedollisesti, taiteellisesti ja sosiaalisesti.

Seuraava peruskurssi alkaa Hämeen kesäyliopistossa helmikuussa 2016.

hameenkesayliopisto.fi