Saamelaiset tiennäyttäjät

Pasi Pulju pyysi luokkaansa saamelaisoppaat Riikka Morot­tajan ja Anni Saara Aikion.

Jenni Leukumaavaara teksti / Jouni Porsanger kuva / Opettaja 5/2015

Pasi Pulju pyrkii kertomaan oppilailleen saamelaisuudesta enemmän kuin oppikirjoista irtoaa. Siksi rovaniemeläisluokan edessä ovat tänään saamelaisoppaat Anni Saara Aikio ja Riikka Morottaja. Pulju saa istua takarivissä seitsemännen luokan oppilaidensa kera ja kuunnella oppaiden puhetta ja ympäri Saamenmaata poimittuja musiikkinäytteitä.

Ensimmäiset Ofelaš-saamelaisoppaat, vuotsolainen Aikio ja ivalolainen Morottaja, ovat talven aikana kiertäneet Lapin kouluissa ja kertoneet itsestään ja Euroopan ainoasta alkuperäiskansasta.

Enemmistö saamelaislapsista asuu saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella, eri puolilla Suomea. Tämän päivän pysähdyspaikassa Korkalovaaran peruskoulussa on useita saamelaisia tai saamelaistaustaisia oppilaita.

Historiaa, uskontoa ja yhteiskuntaoppia opettava Pulju uskoo, että Ofelaš-opas­toimin­nalle olisi tilausta kaikkialla Suomen kouluissa.

– Jos nyt ei enää varsinaisia ennakkoluuloja ole, niin ennakkokäsityksiä luultavasti kuitenkin.

Oppaat nyökyttelevät.

– Kymmenen vuotta sitten oli vielä melkein paha asia olla saamelainen. Minullakin on huonoja muistoja esimerkiksi koulun juhlista ja saamenpukuun pukeutumisesta. Nyt kannan pukua ylpeänä, Morottaja sanoo.

Puljun mielestä on tärkeää, että nimenomaan nuoret kertovat nuorille saamelaisuudesta.

– Joissakin kouluissa on varoitettu, että nyt on villi luokka, mutta hyvin ovat kaikki jaksaneet keskittyä ja hiljentyä kuuntelemaan, Aikio sanoo.

Oppilaat ovat olleet yllättyneitä, että saamelaisia asuu ympäri Suomea ja että he tekevät paljon muutakin kuin hoitavat poroja. Oppailta seiskaluokkalaiset oppivat myös, että Suomessa on kolme saamen kieltä: inarin-, pohjois- ja koltansaame.

Ofelaš

  • Ofelaš-oppaat kiertävät kouluissa kertomassa saamelaisuudesta.
  • Tärkein tavoite on lisätä nuorten tietoisuutta saamelaisista.
  • Toiminnan aloitti saamelaiskärä­jien nuorisoneuvosto viime vuonna.
  • Ofelaš-toiminta pyritään vakinaistamaan ja laajentamaan muualle Suomeen.
  • Mallia on otettu Norjasta, jossa toimintaa on ollut jo kymmenen vuotta.
  • Ofelaš on pohjoissaamea ja tarkoittaa tiennäyttäjää tai opastajaa.