Kirjailija Juha Itkosen vetämälle ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen asettamalle Lukutaitofoorumille on varattu miljoona euroa. Sillä on tarkoitus saada uusia tai laajentaa jo olemassa olevia lukutaitoa ja lukemisharrastusta kehittäviä hankkeita.

KOULUKELAUKSIA

Kirjailijanalku tarttui baskeriin

Kirjailija Juha Itkosen kirjailijanhaaveet heräsivät lukiossa. Itse asiassa hänet herätettiin niihin.

Eija Kallioniemi teksti / Laura Malmivaara ja kotialbumi kuvat / Opettaja 21/2017

"Itkonen on kirjailija!”

Kaverit Hämeenlinnan lyseon lukiossa kertovat sen ennen kuin Juha osaa edes haaveilla. Heistä merkit ovat selvät: Itkonen osaa kirjoittaa sekä vaipuu väillä ajatuksiinsa.

– Silloin se haave heräsi! Rupesin vähän käyttäytymäänkin roolin mukaisesti: aloin kirjoittaa runoja myös koulun ulkopuolella ja käytin toisinaan jopa baskeria, Juha kertoo.

Lahjakkaalle nuorellemiehelle lukio oli helppo, ja oppiminen kiinnosti, kun taas yläaste oli tuntunut välitilalta. Juha tykkäsi äidinkielestä, historiasta ja kielistä.

Myös Maija Kaukiainen tuuppi eteenpäin. Hän oli hyvä ja viisas vanhan kaartin äidinkielenopettaja ja antoi Juhan kirjoittaa pakinoita – mitä nyt karsi enimpiä nokkeluuksia.

– Hän ohjasi hienovaraisesti tyyliäni kypsempään suuntaan kuitenkaan kauheasti ohjailematta, Juha kiittää.

Ylioppilaskirjoitukset 1994 toivat kuusi laudaturia ja pitkän matikan magnan. Kun ensimmäinen kahdesta aineesta varmistui laudaturiksi, Juha uskalsi päästää toisessa irti otsikolla: ”Olen elänyt historiallisia päiviä”. Pakina osui ja upposi.

 

Kirjoittaja ei enää muista, mitä päiviä tarkoitti. Siksi häntä kihelmöi päästä lukemaan aineensa Suomalaisen kirjallisuuden seuran teoksesta Nuoruuden ääniä, joka julkaistaan ensi maaliskuussa. Siihen on koottu valioaineita.

Kuudesluokkalaisen esikoisensa kautta Juha on päässyt näkemään, että nykykoulu opettaa aiempaa kekseliäämmin ja osaa luoda uusia kokonaisuuksia – mutta ehkäpä hieman liian pienille lapsille?

– Välillä pelkään nopeaa muutosta ja radikaaleja tulevaisuusvisioita, esimerkiksi kirjatonta ja digitaalista koulua, Juha miettii.

Hänet kutsuttiin vetämään Lukutaitofoorumia, 40-jäsenistä asiantuntijaryhmää, jonka työ on keksiä ja koordinoida loppukesään mennessä, miten edistää lasten ja nuorten lukutaitoa ja lukemisharrastusta.

– Lukemista edesauttaa, jos kirjoja voi lainata koulun kirjastosta, ja sitä kannustettaisiin ja palkittaisiin, veturi sanoo.

Kuka?

  • Helsinkiläinen Juha Itkonen on kirjailija ja neljän lapsen isä.
  • Jos nyt pitäisi valita, Itkonen opiskelisi dramaturgiaa tai oikeustiedettä. Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri.
  • Hän lenkkeilee, hiihtää, pelaa sählyä ja säestää pianolla viulistipoikaansa.