KULTTUURIKULMA

Kuorolaulussa on lumoa

Sohvi Almila nauttii musiikin yhteisöllisestä voimasta sekä työssään että vapaa-ajallaan.

Maija-Liisa Ahonen teksti / Akseli Muraja kuvat / Opettaja 21/2017

Sohvi Almilan kakkosluokkalaisista on hauskaa tehdä tunnin alussa venyttelyjä, hengitysharjoituksia, puhinoita ja sihinöitä. Sohvi oppii niitä nykyisen kuoronsa, Puijon kamarikuoron harjoituksissa.

– Musiikki on jäänyt kaikkein omimmaksi harrastuksekseni. Kun teini-ikäisenä lopetin pianonsoiton, menin nuorisokuoroon ja huomasin, miten mahtavaa ja yhteisöllistä on tehdä yhdessä musiikkia, kuopiolaisopettaja sanoo.

Aikuisena Sohvi palasi pianon ääreen ja opetteli säestämään oppilaita. Laulu kaikuu luokassa päivittäin.

– Etsin mielelläni uusia lauluja lastenlaulukirjoista ja netistä.

On tärkeää laulaa paljon myös ilman pianosäestystä. Keho-, rytmi- tai laattasoittimet tuovat musisointiin lisää vivahteita.

Sohville ei tule uni ilman iltakirjaa. Kirjoista on tullut myös koko luokan juttu.

– Meillä on aika hyvä koulukirjasto, ja käyn oppilaiden kanssa säännöllisesti kirjastoautossa. Yhteisinä lukuhetkinä syntyy tärkeitä keskusteluja.

Tänä syksynä Sohvi on jujuttanut lapset lukemaan lisää ja vielä lisää, kannustimena Suomi 100 -puu. Uusia lehtiä puhkesi sitä mukaa kun oppilaat ahmivat kirjoja, kaikkiaan sata.
 

Sohvi Almilan vinkit

Tästä opin
Kun kuulin kollegaltani mindfulnessista, aloin ottaa selvää tästä tietoisen läsnäolon menetelmästä ja ympätä sitä opetukseen. Nyt teemme luokassani joka päivä kehonhallinta- ja hengitysharjoituksia, ja oppilaat tykkäävät. Lasten ja aikuisten toiminnallinen työpäivä tarvitsee kaverikseen rauhoittumis- ja rentoutumistuokioita. Mindfulnessista on kirjoitettu paljon, ja tämä uutuus vaikuttaa kiinnostavalta. Hyvä lähde on myös nettisivusto oivamieli.fi.
Daniel J. Rechtschaffen: Keskittymiskykyä luokkaan. Suom. Jussi Korhonen. PS-kustannus 2017.

Tähän haluan tarttua
Olen aina ihan täpinässä, kun stillkuva herää eloon tai mustavalkoinen kuva muuttuu värilliseksi. Haluan ehdottomasti nähdä uuden Loving Vincent -elokuvan, joka on kokonaan maalattu. Maalaukset heräävät eloon ja kertovat tarinaa Vincent van Goghista. Menen oppilaiden kanssa keväällä kaupungin Kulttuuripolku-ohjelman taidepolulle Kuopion taidemuseoon Suomen taiteen tarina -näyttelyyn. Sen jälkeen lapset saavat tehdä muun muassa taidejäljennöksen, ei välttämättä suomalaisteoksesta, vaan vaikkapa Vincentin Auringonkukista.
Loving Vincent. Ohjaus Dorota Kobiela ja Hugh Welchman.

Tästä innostun
Lapsuuden balettitunneilta jäi rakkaus tanssiin. Nykyään varsinkin kantaa ottava tanssiteatteri kiinnostaa. Kuopiolainen Tanssiteatteri Minimi järjestää aina yllätyksen: näinkin voi tehdä tanssia. Esitykset herättävät paljon mietteitä, ne eivät ole aina edes hirveän tanssillisia, mutta pettyä ei ole tarvinnut kertaakaan. Minimin ja Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen yhteinen kotinäyttämö Sotku on myös monien kiinnostavien vierailijoiden esitystila.
Tanssiteatteri Minimi.
minimi.fi

Kuka?

Sohvi Almila on Kuopiolainen Martti Ahtisaaren koulun toisen luokan luokanopettaja. Hän opettaa lisäksi musiikkia kahdelle muulle kakkosluokalle.