Oppimisen haasteet ovat voitettavissa, kun jokaiselle löydetään oma tapa oppia, Johanna Kiviniemi sanoo.

JUURI NYT

Robotin ääneen tottuu

Erilaisille oppijoille suunnattujen apuvälineiden kirjo laajenee jatkuvasti, eikä vähiten digitaalisten sovellusten ansiosta.

Matias Manner teksti / Milla von Konow kuva / Opettaja 21/2017

Ihmiset oppivat eri tavoin, ja usein heidän tukemisessaan kannattaisi turvautua kättä pidempään.

Jos oppilaalla on vaikeuksia lukemisessa, hän voi ladata kirjallisen aineiston tabletille, jonka sovellus ”puhuu” tekstin läpi.

– Se on robottimainen ääni, johon tottuu ja jota voi hidastaa ja nopeuttaa tarpeen mukaan, Lohjan lukiossa englantiakin opettava erityisopettaja Johanna Kiviniemi kertoo.

Toinen sovellus hoitaa asian toisin päin: se tunnistaa puheen ja tuottaa siitä tekstin. Eräällä sovelluksella muistiinpanoja voi piirrellä vapaalla kädellä aineistojen oheen tai tehdä vaikkapa sarjakuvamuotoon. Myös erilaisten pelillisten matematiikkasovellusten määrä kasvaa.

– Oikeastaan haaste on enää se, että opettaja osaa valita itselleen ne muutamat sovellukset, jotka omassa opetuksessa toimivat parhaiten. Itse olen tykästynyt muutamaan sovellukseen, joista olen omalla vastaanotollani vinkannut opiskelijoille, Johanna sanoo.

Johannalle sovellukset ja muut apuvälineet tulivat tutuksi Erilaisten oppijoiden liiton ohjaajakoulutuksessa. Jälkeenpäin Johanna järjesti oppimastaan työpajoja Lohjan lukion kollegoilleen.

Erilaisten oppijoiden liiton ylläpitämän Apuvälinekeskuksen asiantuntijan Susanna Maijasen mukaan kysyntä erilaisten oppijoiden tuelle ja apuvälineille on kova. Keväällä ohjaajakoulutuksia järjestetään muun muassa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen opettajille.

– Kyselyjä tulee ovista ja ikkunoista, ja kurssimme ovat täyttyneet nopeasti.

Tukea erilaisille oppijoille

Erilaisten oppijoiden liitto järjestää kursseja Apuvälinekeskuksen tiloissa Helsingin Kaisaniemessä ja verkossa.

Myös liiton alueyhdistykset järjestävät koulutuksia.

Valtakunnallinen Lukipuhelin palvelee arkisin klo 11–17 numerossa 045 2561 916.

erilaistenoppijoidenliitto.fi

lukiapuvaline.fi