Seppo Sainio viihtyy urbaanissa ympäristössä kuvaamassa betoniarkkitehtuuria. Helsingin Itä-Pasilassa sitä riittää.

LUOTETTU

Suunta kohti sivistystä

Seppo Sainion mielestä korkeakouluvisio näyttää oikeaan suuntaan. Tiekartan askelmerkit on luotava yhdessä koko korkeakouluyhteisön kanssa.

Tiina Tikkanen teksti / Annika Rauhala kuva / Opettaja 19/2017

Yliopistojen edunvalvonnassa aktiivisesti toimivalle Seppo Sainiolle viime viikolla julkaistu korkeakouluvisio on positiivinen yllätys.

– Siinä nousee hyvin esiin sivistys, tiede, yhdessä tekeminen ja kansainvälisyys, Yliopistojen opetusalan liiton YLL:n puheenjohtaja sanoo.

Tavoitteena on säilyttää yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen omat vahvuudet ja perustaa kansainvälisesti vetovoimaisia, eri toimijoita yhdistäviä osaamisen keskittymiä.

– Visiossa rakennetaan polkuja työelämässä olevien osaamisen kehittämiseksi. Työttömiäkään ei saa unohtaa, Seppo muistuttaa.

Visio pyrkii löytämään yhteisen suunnan koulutuksen ja tutkimuksen tulevaisuudelle. Se uppoaa otolliseen maaperään, sillä yliopistojen eloa on viime vuosina leimannut levottomuus, epävarmuus ja kuormittava kokeilukulttuuri.

Suuntapaperi herättää myös kysymyksiä. Seppo pohtii, mitä tavoitellaan korkeakoulujen määrän vähentämisellä ja kuinka korkeakoulutus säilyy Suomen eri alueilla.

Kun yhtenä tavoitteena on nostaa korkeakoulutettujen osuus nuorista aikuisista 40 prosentista 50 prosenttiin, siitä ei ilman resurssilisäyksiä selvitä.

– Päättäjiltä vision toteuttaminen vaatii pitkäjänteistä, yli hallituskausien yltävää vakaata perusrahoitusta.

Sepon mielestä yliopistojen johto on viime vuosina kadottanut yhteyden henkilöstöön, ja nyt on tehtävä töitä henkilöstön luottamuksen palauttamiseksi.

Vision jälkeen ryhdytään työstämään tiekarttaa, joka sisältää keinot vision saavuttamiseksi.

– On hienoa, että askelmerkkejä ryhdytään nyt tekemään yhdessä. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen henkilöstön pitää olla aktiivisesti mukana, kun korkeakoulutusta uudistetaan.
 

#luottopaikka
Katso Instagramista, millaisen selfien Seppo nappasi.
@oajry

Kuka & mitä

Seppo Sainio

Saksan kielen yliopistonlehtori, Helsingin yliopiston pääluottamusmies, Yliopistojen opetusalan liitto YLL:n puheenjohtaja ja OAJ:n hallituksen jäsen.
 

Korkeakouluvisio

Opetusministeriön visiotyön tavoitteena on, että vuonna 2030 suomalaisissa korkeakouluissa on maailman parasta oppimista, maailman parhaita opiskeluympäristöjä ja Suomen parhaita työpaikkoja. Vision mukaan korkeakouluja olisi nykyistä vähemmän ja ne olisivat vaikuttavampia.