KULTTUURIKULMA

Kielitaitoa ruokakulttuurista

Anne Syrjälä hyödyntää ruokaohjeita kieltenopetuksen materiaalina. Itse hän tarttui kirjaston haasteeseen, jossa luetaan sata kirjaa tänä vuonna.

Maija-Liisa Ahonen teksti / Johannes Tervo kuvat / Opettaja 19/2017

Ruokakulttuuri on kulttuuria, ja englannin- ja ruotsinopettaja Anne Syrjälä esittelee sitä tunneilla.

– Oppilaat etsivät netistä, mitä kiitospäivän aterialla tarjotaan tai mitä täydellinen skottiaamiai­nen sisältää. Reseptitkin voivat olla oppimateriaalia, ruoanlaittoa ja leipomista harrastava Anne sanoo.

Hän ei kaihda kepeitä aiheita tunneilla. Oppilaat haluavat kummasti ymmärtää ruotsia, kun he saavat luettavaksi ruotsalaisen viikkolehden prinsessauutisia tai etsivät konditionaalia rockyhtye Kentin sanoituksista.

– Näppärimmät lukevat Harry Pottereita alkukielellä.

Kevään vuorotteluvapaalla Anne tarttui kotikaupunkinsa Seinäjoen Apila-kirjaston haasteeseen lukea tänä vuonna sata kirjaa. Maali häämöttää.

Kirjojen ahmija kirjoittaa itsekin. Esikoisruno­kirja Sydänpuu tuli painosta keväällä. Tyttären, kuvataiteilija Maya Syrjälän kanssa syntyi kirjastoon yhteisnäyttely runoista ja maalauksista.

Teatteri- ja elokuvaharrastus on jäänyt satunnaiseksi.

– Hiljattain olin OAJ:n paikallisyhdis­tyksen SKOPY:n retkellä Vaasan kaupun­ginteatterissa. Näimme upean Billy Elliot -musikaalin. Yksi oppilaamme esiintyy siinä.
 

Anne Syrjälän vinkit

Tästä opin
Upouudessa kirjassa opetus- ja kasvatusalan asiantuntijat keskittyvät tulevaisuuden kouluun. Minua kiinnostaa, miten tulevaisuuden lapsille pystytään tarjoamaan hyvä koulutusjärjestelmä. Emme vielä tiedä, mitä taitoja he tarvitsevat. Kirjoittajat pohtivat muun muassa oppimisen muuttumista, oppimisvaikeuksien kulttuurisia syitä ja kouluhyvinvoinnin merkitystä.
Hannu Savolainen, Risto Vilkko ja Leena Vähäkylä (toim.): Oppimisen tulevaisuus. Gaudeamus 2017.

Tähän haluan tarttua
Olen seuraillut blogitekstejä ja uutisia myötätunnon voimaa tutkivasta CoPassion-hankkeesta, jossa on teologian, kauppatieteen, filosofian, erityispedagogiikan, valtiotieteen ja psykologian asiantuntijoita. Tutkimuksiin perustuva kirja lupaa avata myötätunnon yhteyksiä terveyteen, luovuuteen ja merkityksellisyyteen sekä tarjota ideoita myötätunnon edistämiseen. Pidän työyhteisöäni Seinäjoen lyseossa erittäin myötätuntoisena. Ehkä työpaikkani on siksi niin miellyttävä ja kannustava.
Anne Birgitta Pessi, Frank Martela ja Miia Paakkanen (toim.): Myötätunnon mullistava voima. PS-kustannus 2017.

Tästä innostun
Lukeminen on kirjoittamisen ohella rakkain harrastukseni. Olen kuulunut kauan Seinäjoen kansalaisopiston kirjallisuuspiiriin ja tutustunut siellä moniin teoksiin, joihin tuskin muuten olisin tarttunut. Vieraiden kielten opettajana luen kirjan mielelläni alkukielellä. Kjell Westön uusin romaani on kolmen sukupolven kuvaus 1960-luvulta nykyaikaan, tarina ystävyydestä, intohimoisesta rakkaudesta ja aikuistumisesta. Henkilökuvaus on syventynyt Westön aiemmista teoksista.
Kjell Westö: Den svavelgula himlen. Schildts & Söderströms 2017.

Kuka?

Anne Syrjälä on englannin ja ruotsin lehtori Seinäjoen lyseossa, joka on yläkoulu. Hän kuuluu koulun kansainväliseen tiimiin, jossa kouluttaa 9.-luokkalaisia kansainvälisten vieraiden oppaiksi. Anne on myös Pohjanmaan kirjailijoiden yhdistyksen sihteeri.