Sibelius-Akatemian musiikinopettajakoulutus täytti juuri 60 vuotta. Juhlaviikon pääkonsertissa esiintyi myös Honey B. & T-Bonesin laulaja-basisti, lehtori Aija Puurtinen.

KOULUKELAUKSIA

Tohtori joka pysyy artistina

Sibelius-Akatemian opettajat valoivat Aija Puurtiseen rohkeutta olla persoonallinen taiteilija.

Eija Kallioniemi teksti / Veikko Kähkönen kuva / Opettaja 19/2017

”Sä kuulostat ihanalta, mutta sua ei voi katsoa, kun sulla on niin hirvittävät vaatteet!”

Sibelius-Akatemiassa opiskelevan Aijan vaatteet olivat siistit, mutta erilaiset. Hiuksiin oli saatettu värjätä shakkilauta.

– Käytin hamettakin, mutta kerran erehdyin menemään housuissa klassisen laulututkintoon. Sain siitä kovaa palautetta, mutta arvosanaan se ei vaikuttanut, hän nauraa nyt saman talon pop/jazz-laulun lehtorina.

Aija aloitti Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmässä 1981, keikkaili samalla ahkerasti ja valmistui musiikin maisteriksi 1991, tohtoriksi 2010. Hän on Suomen ainoa popmusiikista taiteellisen tohtorintutkinnon tehnyt.

– Improvisoinnin opettaja, säveltäjä Esa Helasvuo ja laulunopettaja Aili Purtonen vaikuttivat lähtemättömästi siihen, minkälaiseksi musiikkialan monitoimijaksi kasvoin, Aija kertoo.

Helasvuon improvisointitunneilla yhdistyivät klassisen musiikin ja populaarimusiikin tyylit. Luovuus, taito ja rajojen rikkominen ohjasivat tekemistä. Helasvuo kannusti, opetti rinnalla. Ei ylhäältä.

Hänellä oli aina aikaa kysyä kuulumisia.

– Opiskelijasta se tuntui valtavan merkittävältä!

 

Purtoselta Aija oppi äänellistä estetiikkaa, mutta myös artistista estetiikkaa, ja sai rohkeutta olla persoonallinen taiteilija.

Vaikka Aija otti ystävineen ilon irti opiskelijaelämästä, hän oli tunnollinen opiskelija, joka ehti aamuksi kuoronjohtotunnille, vaikka esiintyi bändinsä kanssa edellisiltana Oulussa.

Äärimmäisen tärkeänä Aija pitää sitä, että eri taidelajit pysyvät Sibelius-Akatemian opetuksen osana tulevaisuudessakin. Sibelius-Akatemia on osa Taideyliopistoa.

– Pitää uskaltaa kokeilla uusia monitaideavauksia usean eri taidelajin toimijan kanssa. Syksyllä alkanut kaksivuotinen musiikkiteatteri-ainekokonaisuus on yksi hienoimmista avauksista.

Hän toivoo Suomen jokaisen opettajan löytävän aikaa sanoa jonkin positiivisen asian jokaiselle oppilaalle.

– Sen ei tarvitse liittyä opetettavaan aineeseen. Se kantaa oppilasta ja palautuu mieleen hyvänä muistona!

Kuka?

  • Helsinkiläinen, Juvalla syntynyt Aija Puurtinen on muusikko sekä Sibelius-Akatemian pop-jazzlaulun lehtori ja laulupedagogi.
  • Laulaja-basisti Puurtinen keikkailee Honey B. & T-Bonesin, Honey B. Familyn ja Aija Puurtinen & Rytmiraide Allstarsin kanssa sekä vierailee solistina monissa kokoonpanoissa ja tapahtumissa.