Iisalmen toritapahtuman iloisissa koulutustunnelmissa laitettiin välillä myös jalalla koreasti.

OAJ ON THE ROAD

Tuhansien opettajien maa

Yksi asia on yhteinen jokaiselle paikkakunnalle, jossa OAJ:n maakunta-kierros pysähtyi tänä syksynä: huoli ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta.

Salla Hongisto teksti / Salla Hongisto ja Kristiina Kontoniemi kuvat / Opettaja 17/2017

Jämsän Äijän aukiolla sijaitsevan kahvilan terassilla käy pulina. Iloinen nauru remahtaa ajoittain.

Mikkiin tarttuu Jämsän ammattiopiston luottamusmies ja metsäalan opettaja Arto Vettenranta. Monikymmenpäinen yleisö keskittyy kuuntelemaan.

Tähän asti Jämsän OAJ on the Road -tapahtumassa on puhuttu lähinnä paikkakunnan positiivisista jutuista, kuten terveiden koulurakennusten rakentamisesta. Nyt lähestytään kipupistettä.

– Ammatillisen koulutuksen rahoituksen väheneminen on opettajien ja oppilaitosten yhteinen huoli, Vettenranta puhuu.

Viime vuodesta alkaen on rytissyt, eikä irtisanomisilta ja osa-aikaistamisilta ole vältytty. Jämsän ammattiopiston rehtorin Petteri Järvisen mukaan opettajien määrä on sittemmin vähentynyt noin kymmenellä. Pääosa on ollut eläkkeelle jäämisiä.

Ammatillisen opettajan ja opinto-ohjaajan Päivi Ruotsalaisen työtilanne elää Jämsän ammattiopiston yt-neuvottelujen jälkimainingeissa. OAJ tukee häntä.
 

– Onneksi olemme pystyneet silti säilyttämään pienetkin koulutusalat, kuten puutarha-alan, Vettenranta sanoo.

Työnantaja on hänen mukaansa tarjonnut opettajille muun muassa mahdollisuuksia vaihtaa opetusalaa kouluttautumalla.

Jämsän ammattiopisto kuuluu Jyväskylän koulutuskuntayhtymään, jossa on käyty kolmet yt:t viime vuodesta alkaen ja irtisanomisia on yhteensä 19.

Jyväskylänkin päässä leikkuri on heilunut: Esimerkiksi aikuisopiston seitsemästä irtisanotusta neljälle on löytynyt työtä koulutuskuntayhtymän oppilaitoksista. Osa-aikaistettuna on vielä kymmenen aikuisopiston opettajaa.

Jämsän tapahtumassa opettajat Johanna Keskinen, Minna Koskipää ja Päivi Ruutana vastustivat kiusaamista.
 

OAJ:n Keski-Suomen alueyhdistyksen puheenjohtajan Juha Paanasen mukaan työntekijöiden kannalta tilanne on valitettava, mutta rahoitusleikkausten takia työnantajalla on ollut todelliset perusteet yt-neuvotteluihin.

– Kuitenkin työnantaja on käyttänyt yt-neuvotteluissa huonosti harkittuja menettelytapoja. Esimerkiksi osa-aikaistamisen hyväksymistä on saanut miettiä vain viikonlopun yli, Paananen sanoo.

Lisäksi peräti 68 koulutuskuntayhtymän ammattiopistojen opettajanvirkaa oli alun perin tarkoitus muuttaa päätoimisiksi tuntiopettajuuksiksi, mutta tämä peruttiin.

Yt-neuvottelujen jälkeen toimintoja on tiivistetty ja yhdistelty Jämsän ammattiopistossa, myös Jyväskylän kanssa.

– Yhteistyö eri alojen välillä on parantunut, mutta opettajien huoli on se, kuinka pitkälle tiivistämisessä lopulta mennään, Vettenranta pohtii.

Luottamusmies Arto Vettenranta tekee työtä laadukkaan ammatillisen koulutuksen puolesta.
 

Päivää ennen Jämsää OAJ:n karavaani pysähtyi Iisalmessa, jossa ammatillinen koulutus on myös ottanut iskuja vastaan. Esimerkiksi Ylä-Savon ammattiopistossa opettajia on toimintakertomuksen mukaan nyt 41 vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Aikuiskouluttajia on 9 vähemmän ja muuta henkilökuntaa 17 vähemmän.

– Pelkona on, että opettajien työt alkavat valua ohjaajille, logistiikkaosaamisen lehtori ja luottamusmies, Mika Mulari jakaa opettajien tuntoja.

Ammatillinen koulutus ei missään nimessä ole katoamassa Ylä-Savostakaan, mutta yhteistyö oppilaitosten välillä näyttäisi lisääntyvän. Esimerkiksi Ylä-Savon ammattiopistoa pyörittävä Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä sekä Iisalmessakin toimiva Savon koulutuskuntayhtymä suunnittelevat parhaillaan yhteistä kampusta.

Iisalmen tori kutsui paikalle satoja koulutuksesta kiinnostuneita keskustelemaan. Kansanedustaja Elsi Katainen, OAJ:n valtuutettu ja Pirjo Suhonen ja Savonia-amkin lehtori Kati Partanen puhuivat työssäoppimisesta maatiloilla.
 

On the roadilla mielet suunnattiin tulevaan ja ongelmien ratkaisemiseen, ei niissä märehtimiseen. Esimerkiksi Iisalmessa torille tulleet muutama sata ihmistä saivat ihastella auringonpaisteessa sitä, kun moni kiitteli kaupunkia panostuksista koulutukseen.

– Kaupungin päättäjät suhtautuvat myönteisesti koulutukseen, kertoo toimialajohtaja Kirsi-Tiina Ikonen.

Esimerkiksi paikallisten säätiöiden tuella Iisalmi voi käyttää digiloikan tarvitsemiin laitehankintoihin 300 000 euroa vuodessa. Tämä varmistaa sen, että eka- ja tokaluokkalaiset saavat tablettitietokoneet ja vitoset sekä seiskat uudet läppärit.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vieraili kiertueella muun muassa Jokivarren päiväkodissa Jämsässä.
 

Iisalmen ja Jämsän lisäksi maakuntakiertue matkasi puheenjohtaja Olli Luukkaisen johdolla Raumalle, Kittilään ja Porvooseen. Kiertue huipentui Maailman opettajien päivän yleisötapahtumaan ja kansanedustajatapaamiseen 5.10. Helsingin Kampissa.

OAJ on the Road on yksi Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmahankkeista.