Marianna Hyvösen parhaisiin hetkiin pesäpallon parissa kuuluu tiukka taistelupeli, jonka voittoon tarvitaan koko joukkueen onnistumista.

VASTAPAINO

Jujuna joukkuepeli

Nopeus on Marianna Hyvösen vahvuus pesäpallokentällä. Juoksuja on yli 20 vuodessa kertynyt mittaamaton määrä.

Tuula Ainasoja teksti / Päivi Karjalainen kuvat / Opettaja 17/2017

Farkut vaihtuvat oranssinmustaan tuulipukuun. Avaimet ja sormukset jäävät pukukopin naulaan. Lämmittelyjumpan jälkeen sujahtavat piikkarit jalkaan.

Kun äkkipikainen kaatosade väistyy ja aurinko tulee esiin, kirkastuu myös mieli. Reisjärven Pilkkeen naisten pesäpallojoukkue kaivaa räpylät ja mailat esiin: päästään sittenkin harjoittelemaan.

– Säät olivat mitä olivat, mutta pelit menivät mukavasti, Reisjärven Leppälahden alakoulun johtaja ja luokanopettaja Marianna ”Mari” Hyvönen kertoo pesiskesästä.

Kesäaikaan harjoituksia saattaa olla viidestikin viikossa, peliviikoilla pari kertaa viikossa.

Marin joukkue sijoittui kolmanneksi Keski-Pohjanmaan Pesiksen naisten maakuntasarjassa. Pelit ovat pesisharrastuksen suola, mutta voittaminen ei ole Marille pääasia.

– Meidän porukka on aina hyvällä asenteella harjoituksissa ja peleissä. Kannustamme toisiamme. Tosissaan harjoitellaan muttei totisina, rentoa ja iloista sakkia kun ollaan.

Pesäpallo on monipuolinen peli. Pitää lyödä ja heittää palloa hallitusti ja harkitusti sekä juosta kovaa. Se on myös älypeli, monenlaista pitää pelatessa hoksata, Mari sanoo.

Jokaisen kentällä olevan täytyy tarkkailla pelitilannetta ja hallita sovittu taktiikka. Tarvitaan myös vikkeliä kinttuja ja heittonopeutta.

– Meillä on muiden harjoitusten lisäksi nopeuskestävyysharjoittelua, joka on minulle tärkeää, kun ”ikäjarrua” on alkanut tulla.

Viisikymppinen Mari on pesisjoukkueensa seniori. Nuorin on 14-vuotias. Mari on pelannut joukkueessa 20 vuotta.

Peleissä tiukan pesäkilvan voittaminen on Marista todella hienoa. Siinä juoksunopeuteen yhdistyy hyvä kärkkyminen ja lähtö sekä onnistunut vaihtolyönti.

Pesiksen ohella Mari pelaa salibandyä, joka on hänelle yhtä lailla oiva keino saada kouluarki kaikkoamaan mielestä. Molemmissa lajeissa häntä viehättää yhdessä tekeminen: se samainen joukkuepelin juju, jota tarvitaan myös koulutyössä.

 

– Meillä on opetuksessa ja muutenkin koko koulussa vahva yhdessä tekemisen ja auttamisen kulttuuri. Välitunnillakin kuutosluokkalainen saattaa leikkiä hiekkalaatikolla sulassa sovussa ykkösluokkalaisen kanssa, Mari kertoo kyläkoulun arjesta.

Vaikka joukkuepelit mukavassa porukassa ovat Marista liikuntaa parhaasta päästä, hän haluaa välittää alakoululaisille ennen kaikkea liikunnan iloa. Parhaiten siihen päästään, kun pidetään koululiikunta monipuolisena. Näin jokaisella on mahdollisuus kokea onnistumisia jossain lajissa.

Leppälahden 61 oppilaan koulussa työskentelee neljä opettajaa. Koulunjohtaja Mari opettaa ykkös- ja kakkosluokkalaisten yhdysluokkaa.

Mari on myös OAJ:n Reisjärven yhdistyksen puheenjohtaja ja yleissivistävien opettajien pääluottamusmies.

– Minun näkökulmastani on arvokasta ja tärkeää, että opettajien yhteistyö sujuu meillä hyvin.

Etenkin sisäilma-asioista on yhdistyksen hallitukseen oltu viime vuosina paljon yhteydessä. Kisatien yläkoulu jouduttiin sulkemaan. Myös väistötilojen ja parakkien tilanteesta keskusteltiin paikallisyhdistyksen kokouksissa moneen otteeseen.

Elokuussa yläkoululaiset pääsivät uuteen Kisatien kouluun. Tuliterä koulurakennuksen liikuntahalli on kaikkien Reisjärven oppilaiden käytössä.

Leppälahden koulusta Kisatielle on viitisen kilometriä, ja syksyn aikana sinne kuljetaan autokyydillä.

Mari iloitsee upeasta isosta liikuntahallista sekä opettajana että pesäpallon harrastajana. Reisjärven Pilkkeen naiset suuntaavat halliin heti, kun sääolot vaativat sisätiloihin siirtymistä.

– Hallissa on hyvin tilaa heittämiselle, lyömiselle ja muulle lajiharjoittelulle. Mutta ulkona harjoittelua ja pelaamista ei voita mikään. Kun pallo kajahtaa keskelle mailaa ja saa juosta kovaa, innostun lajista aina vain enemmän.

 

Kuka?

Marianna Hyvönen on 50-vuotias Reisjärven Leppälahden alakoulun johtaja ja luokanopettaja, OAJ:n Reisjärven paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ja yleissivistävien opettajien pääluottamusmies.