KULTTUURIKULMA

Vanha kieli puhuttelee

Lasse Tuoreksen opiskelijat odottavat jo seuraavaa Shakespeare-kurssia.

Maija-Liisa Ahonen teksti / Ari Korkala kuvat / Opettaja 17/2017

Teatterin tekeminen on koukuttava tapa oppia englantia, Lasse Tuores tietää liki 30 vuoden kokemuksella. Hän opettaa Tampereen steinerkoulun lukiossa englannin kieltä ja kirjallisuutta.

– Teen opiskelijoiden kanssa joka vuosi Shakespearen näytelmän vanhalla, hänen aikansa englannilla. Viime vuoden näytelmä oli Kesäyön uni. Nyt on vuorossa Macbeth.

Lassen ohjaama kahden valinnaiskurssin mittainen ja työntäyteinen Shakespeare-jakso huipentuu kevään neljään esitykseen.

– Käyn aluksi jokaisen kanssa läpi kunkin omat repliikit. Näytelmät ja vanha kieli puhuttelevat opiskelijoita aina vain, ja he tykkäävät kurssista ihan hirveästi.

Lassen opiskelijat lukevat paljon novelleja, esimerkiksi Raymond Carveria ja Hemingwaytä.

Teatterin ja golfin ystävänä Lasse itse ehtii mielestään lukea liian vähän muuta kuin työhön kuuluvaa. Lomilla kuluu John le Carre -tyyppisiä vakoojajännäreitä.

Ruokakulttuuria Lasse harrastaa kokaten sekä tamperelaisravintoloiden antimien äärellä. Kuiva italialainen valkoviini ei ole hassumpi kyytipoika.


Lasse Tuoreksen vinkit

Tästä opin
Keväällä kävimme tätä kirjaa läpi opettajankokouksissa. Keskustelimme sen herättämistä ajatuksista, ja kaikki kollegat olivat innoissaan kirjasta. Kirjoittaja, historianopettaja, on entinen oppilaamme. Hän esittelee kasvatuksen historiaa ja vertailee pedagogisten vaikuttajien kuten Rousseaun, Pestalozzin, Steinerin, Montessorin ja Freinetin ajatuksia. Kirjan aihepiirejä ovat muun muassa lapsen psykologiset perustarpeet, lapsilähtöisyys, vapauden ja kurin tasapaino ja digimaailma. Opettajille ja vanhemmille on käytännönläheisiä ohjeita.
Jarno Paalasmaa: Maailman parhaat kasvatusajatukset. Into Kustannus 2016.

Tähän haluan tarttua
Rakastan teatteria. On hienoa kokea yleisön ja näyttelijöiden välinen vuorovaikutus, jota tähdennän opiskelijoillekin tehdessämme esityksiä. Kotikaupunkini syksyn teatteritarjonnassa on paljon nähtävää, kuten Tampereen Teatterin Näytelmä joka menee pieleen. Teos sai Englannissa arvostetun Olivier-palkinnon. TT:n esityksen lavastajan Marjatta Kuivaston työtä on kehuttu kovin. Tampereen Työväen Teatterin Molièren Luulosairas täytyy ehdottomasti nähdä.
Tampereen Teatterin ja Tampereen Työväen Teatterin ohjelmisto.

Tästä innostun
Teatterin lisäksi intohimoni on golf, ja paras opas siihen on tämä kirja. Siinä on oppeja ja opetuksia golfille omistetun elämän varrelta, kuvauksia kohtaamisista oppilaiden kanssa ja kertomuksia neuvoista, joita Penick on heille antanut. Kirja tuo myös esiin golfin filosofiaa. Vaikea laji opettaa nöyryyttä ja kärsivällisyyttä, ja pelatessa kaikki muu unohtuu.
Harvey Penick, Bud Shrake: Harvey Penickin Pieni punainen kirja. Suom. Janne Tarmio. Viestintä Tarmio 2013.

Kuka?

Lasse Tuores on Tampereen steiner-koulun lukion englannin kielen ja kirjallisuuden lehtori. Hän on OAJ:n yhteysopettaja, työpaikkansa luottamusmies ja koulun johtokunnan opettajajäsen.