Pyrin opetuksessa siihen, että oppilaat saisivat vaikeistakin asioista kokonaiskäsityksen ja oikeanlaisen mielikuvan, Jussi Henttu sanoo

TEEMANA TEKNOLOGIA

Sähköoppia omatoimisesti

Jussi Henttu saa Voimalasta havaintovälineen sähköopin tunneille.

Maija-Liisa Ahonen teksti / Veikko Somerpuro kuva / Opettaja 17/2017

Sähköoppi ei ole helppoa, mutta Jussi Hentun mielestä oppilaiden pitää painaa mieleen ainakin yksi asia.

– Sanon heille aina, että jos ette mitään muuta muista yläkoulun fysiikan tunneilta, niin muistakaa tämä: energiaa on eri muodoissa ja se muuttaa muotoaan, mutta sitä ei synny tyhjästä eikä se häviä.

Jussi on Helsingin uuden yhteiskoulun fysiikan ja matematiikan opettaja. Hänen seiskaluokkalaisensa pääsivät keväällä testaamaan uutta oppimisvälinettä, Voimalaa.

– He saivat kokeilla itse sähkön tuottamista ja kulutuksen mittaamista ja olivat innoissaan.

Jussin mielestä Voimalaa on helppo käyttää ja se on hyvä havaintoväline esimerkiksi, kun käsitellään eri energianlähteitä, uusiutuvaa energiaa ja energiankulutusta.

Hän käyttää paketin välineitä mieluiten ysiluokkalaisten sähköopin kurssilla, jolla opiskellaan sähkön peruskäsitteitä ja energian eri muotoja, tuottamista ja siirtämistä.

– Mutta riippuu opettajasta, miten hän haluaa sitä hyödyntää.

Voimalan saa syksyn aikana käyttöönsä sata Suomen koulua.

Kun Jussin opettamat seiskaluokkalaiset kevään testauksessa pyörittivät pientä veiviä, pikkuinen diskopallo alkoi välkkyä tai radio soida.

He testasivat myös pientä aurinkopaneelia. Se toimi sisällä heikosti, mutta ulkona pilveilevässäkin säässä alkoi tapahtua.

– Kokeilu varmasti auttoi edes hieman hahmottamaan aurinkopaneelin toimintaa, kun oppilaat huomasivat, miten akku alkoi latautua.

Sähköinen oppimisympäristö

Voimala on oppimisvälinepaketti, joka opastaa uusiutuvan sähköenergian tuotantoon, siirtoon ja käyttöön. Se sisältää muun muassa erilaisia valoja, kaiuttimen, energiamittarin, harjoituskirjan ja opettajan oppaan.

Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen Stekin lahjan sadalle koululle suunnitteli keksijä ja tietokirjailija Janne Käpylehto opettajatyöryhmän kanssa.

Stekin uutiskirjeen tilanneiden opettajien kesken arvotaan lokakuussa vielä 10 Voimalaa.

stekvoimala.fi