Englannin- ja ruotsinopettaja Juha Hyrsky on tyytyväinen siitä, että puukotusten tiimoilta kärjistynyt maahanmuuttokeskustelu ei ole heijastunut monikulttuurisen Lyseon koulun arkeen.

TAULULLA

Järkytyksestä takaisin arkeen

Selkeät toimintaohjeet auttoivat, kun kieltenopettaja Juha Hyrsky kohtasi yläkoululaiset Turun puukotustapauksen jälkeen.

Heidi Pelander teksti / Jussi Vierimaa kuva / Opettaja 15/2017

Sinä maanantaina Juha Hyrskyäkin jännitti mennä oppilaiden eteen. Julkisuudessa oli koko viikonlopun puitu järkyttävää veritekoa, jossa puukottaja surmasi kaksi ja haavoitti kahdeksaa ohikulkijaa Turun keskustassa.

Hyrsky opettaa englantia ja ruotsia monikulttuurisessa Turun Lyseon koulussa. Viikonlopun aikana poliisi oli tehnyt näyttäviä kotietsintäoperaatioita myös koulun lähi-alueelle Runosmäkeen. Maanantaina moni tapauksen yksityiskohta oli epäselvä.

– Ei yhtään tiennyt, millainen tunnelma koulussa on.

Koulun rehtori linjasi, että asiasta ei pidetä yhteistä aamunavausta ja että opettajat eivät kokoonnu yhteen ennen kouluviikon aloittamista. Hyrskystä matalan profiilin linjaus oli viisas.

– Koulun pitää antaa oppilaille mahdollisuus käsitellä asiaa ja keskittyä sen jälkeen perusarkeen.

Hyrskyn mielestä tilannetta helpottivat Turun sivistystoimelta opettajille tulleet seikkaperäiset ohjeet. Niissä korostettiin asian käsittelemistä oppilaiden ehdoilla sekä ohjaamista tarvittaessa ammattiavun äärelle.

– Ei niin, että opettaja rupeaa pitämään kriisipalaveriluentoa, vaan että lähdetään luokan tarpeista.

Viikon ensimmäisen tunnin aluksi Hyrsky kysyi, onko oppilailla mielessä jotakin tapaukseen liittyvää, mitä he haluaisivat yhdessä pohtia. Hän korosti, että yksittäisetkin tuntemukset voivat auttaa muita käsittelemään asiaa.

Suurta keskustelua ei syntynyt. Pari maahanmuuttajataustaista oppilasta halusi muistuttaa, että myös maahanmuuttajat olivat auttaneet puukotusten uhreja. Pelon tai ahdistuksen tunteita Hyrsky ei oppilaissaan aistinut.

Myöhemmin afgaanitaustainen oppilas totesi ohimennen Hyrskylle olevansa vihainen siitä, että Turussa tapahtui jotakin sellaista, jota hän näki kotimaassaan liikaa.

Välitunnilla tuli Hyrskyn mukaan yksi puukotuksesta käytyyn somekeskusteluun liittyvä sanaharkka, joka ratkaistiin tavanomaisin käytännöin.

Järkyttävä tapaus puhutti Hyrskyn mukaan myös opettajanhuoneessa. Hän kuitenkin kokee, että kollegoilla ei ollut suurta tarvetta asian puimiseen, koska tapausta oli ehditty pohtia viikonlopun yli. Keskiviikkona asia otettiin lyhyesti esiin opettajankokouksessa.

– Halusimme keskittyä siihen, että pääsemme mahdollisimman äkkiä takaisin arjen rutiineihin.

Juha Hyrskyn mielestä koulu pystyi tarjoamaan turvallisen jatkumon viranomaisten tehokkaaseen toimintaan. Jokelan ja Kauhajoen kouluampumiset olivat hänestä opettajan näkökulmasta paljon ahdistavampia, koska ne olivat suora hyökkäys koulun turvallisuutta kohtaan.