Sampo Terho on tyytyväinen hallituksen kärkihankkeeseen, joka tuo peruskoululaisille taiteen ja kulttuurin harrastustunteja. Hienoa on myös, että Liikkuva koulu laajenee toiselle asteelle.

KOULUKELAUKSIA

Väittely enteili uravalintaa

Tärkeintä on oppia oppimaan jatkuvasti, sanoo Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Eija Kallioniemi teksti / Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia kuva / Opettaja 15/2017

Minä olen Bond, James Bond.

Tämän lausui Sampo Terho ala-asteella, kun luokka esitti perjantaisin näytelmiä, itse keksittyjä ja välitunneilla treenattuja. Se oli kivaa!

– James Bond oli meidän poikien suur-produktio. Pääsin esittämään Bondia, koska olin käsikirjoittaja. Todennäköisesti pelastin näytelmässä maailman, Sampo hymähtää.

Hän kävi aluksi Masalan ja Heikkilän ala-astetta Kirkkonummella, sitten Sepän koulun yläasteen ja Porkkalan lukion. Lakki tuli 1996.

Sampo kuvailee olleensa keskiverto ja erottuneensa lähinnä historian ja yhteiskuntaopin osaajana. Historiaa hän sitten päätyi opiskelemaankin Tampereen yliopistoon.

– Kävin läpi pojille tyypillisiä haluttomuuden kausia sekä peruskoulun että lukion alussa. Motivoiduin lukion viimeisellä ja kirjoitin lopulta kolme eximiaa.

Huonoin arvosana, lubenter, tuli ruotsin kielestä.

Sampo tykkäsi väitellä. Kaverit kirjoittivat lukion vuosikirjaan, että taitaa poliitikon ura siintää.

 

Vanhemmat, erityisesti isä, seurasivat tiiviisti esikoisensa koulumenestystä. Isä toimii yhä lukion opettajana, äiti jäi juuri eläkkeelle laaja-alaisen erityislastentarhanopettajan virasta.

Johanna Åberg opetti Sampoa ensimmäiset kolme tärkeää vuotta. Nuorelle pojalle mieluinen, selkeä ja määrätietoinen opettaja teki työuransa viimeisiä vuosia.

Konkarin jälkeen opettajaksi tuli vastavalmistunut. Tyyli muuttui; nyt kaikesta keskusteltiin.

– Olin liiankin innokas keskustelemaan siitä, miten asiat pitäisi hoitaa. Minun oli vaikea käsittää, mikä oli prosessin tarkoitus, koska opettaja oli yhä se, joka päätti.

Ministeri valitsisi yhä historian opinnot, jos nyt saisi valita. Ymmärtääkseen yhteiskuntaa poliitikon pitää tietää, mitä on tapahtunut aiemmin.

Jo työurien kannalta Sampon mielestä on tärkeintä, että koulu opettaa oppimaan läpi koko elämän.

– Pitää pystyä hyväksymään, että mitkään tiedot eivät ole pysyviä. Osaamista pitää aina päivittää.

Kuka

Helsinkiläinen Sampo Terho on Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri, Sininen tulevaisuus -yhdistyksen ja Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja sekä kaupunginvaltuutettu.

Penkkiurheilijan mielilajit ovat nyrkkeily ja jääkiekko.