Lopputulos on asiallinen, vaikka prosessi on hulvaton, HOAY:n tiedotusjaoksen joukkue Timo Saavalainen, Tarja Tuohimaa, Suaad Onniselkä ja Marjo Mela kuvailevat Rihvelin synnyttämistä.

MEIDÄN PORUKKA

Viestiä viidelletuhannelle

Helsingin opettajayhdistyksen viestintää tekemässä on viisi taitavaa, erilaista opettajaa. Rihveli-lehden synnyttämisessä monipuolinen asian­tuntemus ja laajat verkostot ovat tarpeen.

Tiina Tikkanen teksti / Annika Rauhala kuva / Opettaja 13/2017

Helsingin Opettajien Ammattiyhdistyksen HOAY:n käyntikortti on 40-vuotias Rihveli, jonka sisältö syntyy ajatuksia pallotellen. Juttuaiheita ja näkökulmia lehteen ideoivat tiedotusjaoksen jäsenet Tuomo Laakso, Marjo Mela, Suaad Onniselkä, Timo Saavalainen ja Tarja Tuohimaa.

Huhtikuun numerossa teemana oli satavuotias Suomi. Lintukotomme on kasvanut kiinteäksi osaksi muuta maailmaa, ja HOAY:n tiedotussihteeri sekä lehden päätoimittaja Marjo Mela nosti aiheekseen ranskan ja saksan kielten laskevan suosion.

– Olen käynyt läpi ylioppilaskirjoitusten tilastoja, joiden mukaan ranskan ja saksan kirjoittajien määrät ovat romahtaneet kymmenessä vuodessa 60 prosenttia. Ihmettelen, onko Suomella varaa tällaiseen kielitaidon kaventamiseen.

Sibelius-lukiossa historiaa ja yhteiskuntaoppia opettavan Marjon missiona on lukioiden puolustaminen.

– Kurssimäärät ovat vähentyneet ja opetusryhmät suurentuneet, hän kertoo.

Rihveli tarkoittaa kivikynää, jolla piirrettiin aikoinaan kivitaululle.

– Nuorille jäsenille selitän, että rihveli on vanhanaikainen tablettitietokone, valaisee HOAY:n päätoiminen puheenjohtaja Timo Saavalainen, jolla on luokanopettajan virka Paloheinän ala-asteella.

Yhdistystiedottamisessa tarvitaan monia kanavia. Rihveli ilmestyy kaksi kertaa vuodessa paperilla ja sähköisenä. Tiukka ay-asia kulkee kouluille sähköisesti Seinälehdessä, jonka yhteysopettajat voivat myös printata sähköpostistaan ilmoitustaululle.

Osa väestä tavoitetaan somen kautta. HOAY:n Facebook-sivusta tykkää viitisensataa yhdistyksen viidestätuhannesta jäsenestä. Twitterissä seuraajia on toistaiseksi vain kourallinen.

Tiedotusjaoksen paras työrukkanen on 130 yhteysopettajan joukko, joka välittää yhdistyksen viestit oman koulunsa­ väelle.

– Meillä on upea ja aktiivinen yhteysopettajien verkosto, ja HOAY pitää heistä hyvää huolta, Timo kehuu.

Vesalan yläasteen fysiikan ja matematiikan lehtorille Suaad Onniselälle tiedotusjaoksen kokoukset ovat paikkoja hullutella ja puhua syvällisiä.

– Olemme kaikki myös HOAY:n hallituksessa, ja sen kokouksissa edetään tiukemmin esityslistan mukaan.

Tiedotusporukassa kaikki heittävät osaamisensa yhteiseen pataan, josta ideat pulppuavat. Suaad tuntee monikulttuurisuusasiat ja digitaalisen opetuksen uudet virtaukset. Herttoniemen yhteiskoulun musiikinopettaja Tuomo Laakso tietää yksityiskoulujen ongelmat.

Vesalan yläasteen ruotsin ja englannin opettaja Tarja Tuohimaa kirjoittaa Rihveliin virastojohdon, poliitikkojen ja tutkijoiden haastatteluja.

– Parasta on päästä esittämään koulutuksen toimijoille vaikeita kysymyksiä, Tarja sanoo.

Puheenjohtaja Timo Saavalainen on varsinainen järjestökonkari ja mukana esimerkiksi OAJ:n järjestö- ja viestintätoimikunnassa sekä pääkaupunkiseudun alueyhdistyksen hallituksessa.

Timon mukaan järjestöön mahtuu monenlaista porukkaa.

– On aktiivisesti ay-asioita seuraavia ja sitten heitä, jotka maksavat jäsenmaksut ja luottavat siihen, että me ay-ihmiset hoidamme asiat heidän puolestaan – ja kaikkea siltä väliltä, Timo muotoilee.

Hän huomauttaa, että jos tiedon tuottaminen on helpottunut, niin on myös tiedon sivuuttaminen.

–Liian paljon sähköpostia ei pidä lähettää.

Paikallisuus on valttia ay-toiminnassakin. Helsinkiläiset opettajat kokevat olevansa ensin HOAY:n ja sitten vasta alueyhdistyksen ja OAJ:n jäseniä.

Viestintätiimi kokoaa ympärilleen pääluottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut. Viestijöillä on myös ilo kertoa opettajille yhdistyksen monipuolisesta virkistystarjonnasta­.

– On Cats-musikaalia ja oopperaa, teatteria ja merimelontaa, golfkurssia ja viininmaistajaisia, Timo luettelee.

HOAY

Helsingin Opettajien Ammattiyhdistys HOAY on Suomen suurin opettajien paikallisyhdistys. Jäseniä yhdistyksessä on noin 5 000.

Tehtävänä on huolehtia jäsenistön edunvalvonnasta.

Yhdistyksen jäsenet ovat Helsingin kaupungin peruskoulujen ja lukioiden sekä yksityisten sopimuskoulujen ja suomenkielisen työväenopiston opettajia.

hoay.fi