KULTTUURIKULMA

Runoilija kannustaa kilpasille

Kyllähän jokainen alkuopetuksen opettaja haluaa saada oppilaat lukemaan, Aunimarjut Kari sanoo.

Maija-Liisa Ahonen teksti / Ari Korkala kuvat / Opettaja 13/2017

Aunimarjut Kari rohkaisee oppilaitaan osallistumaan piirustus- ja kirjoituskilpailuihin. Luokka juttelee paljon kirjoista, lapset keksivät satuja ja opettaja esittelee heille kuvataidetta.

Keväällä yksi satu lähti Napero-Finlandia-kilpaan.

Lukuriemua ja -taitoa ovat kasvattaneet Martin Widmarkin Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarja ja Timo Parvelan, Bjørn Sortlanin ja Pasi Pitkäsen Kepler62-kirjat.

– Niitä lukevat myös pojat, jotka eivät muuten lue. Yhden luettuaan oppilas saattaa kysyä, onko niitä toinenkin. Sitten kirjastoon.

Yläkoulun et-oppilailleen Aunimarjut luki viime lukuvuonna Svetlana Aleksijevitšin kirjaa Tšernobylista nousee rukous.

– On hienoa huomata, että nuoret ovat valveutuneita. Hanhikiven voimalahankkeen takia ydinvoima on täällä tapetilla.

Aunimarjut on julkaissut useita runoteoksia ja lastenkirjoja ja suomentanut taidemaalari Ellen Thesleffin runokokoelman. Kaj Chydenius on säveltänyt Aunimarjutin runoja.

Runoilija lukee eniten runoja.

– Mutta hiljattain luin Mihail Šiškinin novellikokoelman Kaunokirjoituksia. Sen kieli on tavattoman kaunista.

Aunimarjut Karin vinkit

Tästä opin
Maailmasta on tullut sellainen, että pienille täytyy opettaa pysähtymistä. Jos lapsi ei osaa pysähtyä 15 minuutiksi, opettajalla ja vanhemmilla on miettimisen paikka. Tämän levyn avulla teemme luokassa kolmen neljän minuutin rentousharjoituksia pulpetissa istuen tai lattialla maaten. Lapset rauhoittuvat, kun ääni kertoo, mitä tehdään. He suorastaan odottavat rentoutushetkeä ja oppivat rauhoittumista. Heistä on mukavaa, kun meillä on koulussa ruokarauha.
Rentoutusharjoituksia lapsille. Cd-levy. Ceesto 2016.

Tähän haluan tarttua
Nettilehti sisältää matematiikkadiplomit kaikille peruskoulun luokka-asteille. Niistä on todella hyviä joka ikäluokalle suunniteltuja tehtäviä. Tokaluokkalaiseni ovat tehneet diplomit ja joku, joka ei ole tehnyt lukudiplomia, sai korvata sen matematiikkadiplomilla. Jos on tehnyt oman luokkatason tehtävät loppuun, saa siirtyä tekemään seuraavan luokan tehtäviä. Sivuilla on paljon aineistoa opettajille ja diplomitehtävistä koottuja paketteja aihepiireittäin.
matematiikkalehtisolmu.fi

Tästä innostun
Sadut ovat lähellä sydäntäni ja mielikuvitus on paras kaverini. Kun näen puiden oksien liikettä, alan nähdä mielikuvituksessa metsänhenkiä. Satu kuuluu kouluun ja kaiken ikäisille, ja sadussa lapsi saa kokea asioita turvallisesti. Satujen valtakunta on kuvitettu kokoelma Tolkienin vähemmän tunnettuja tarinoita kuten Maamies ja lohikäärme. Kirjassa on myös hänen satujen kirjoittamisesta kertova esseensä Saduista. Kiinnostava on myös Anne Leinosen kirja Metsän äiti, joka ei ole satukirja. Kirjan päähenkilö näkee näkyjä.
J. R. R. Tolkien: Satujen valtakunta. Suom. Kersti Juva ja Panu Pekkanen. WSOY 2010.

Kuka?

Aunimarjut Kari on alkuopetuksen opettaja Raahen Pattasten koulussa. Hän on juuri ottanut vastaan uuden ykkösluokan.