Alkavana lukuvuonna Antti Karetie aikoo seurata työaikaansa Vipu-sovelluksella, jolle hän näkee selkeän tilauksen.

Mene Vipuun!

OAJ on julkaissut sovelluksen, jonka avulla jäsenet voivat seurata työajan kulumista eri työtehtäviin. Vipu auttaa havaitsemaan, riittävätkö sovitut tunnit vai uhkaavatko työtehtävät valua piiloylitöiden puolelle.

Matias Manner teksti / Riikka Hurri kuva / Opettaja 13/2017

Osalle opettajista kysymys työajan riittävyydestä on ratkennut sillä, että työtunteja ei vain seuraa eikä liian tarkkaan laske. Tällöin lukema työsopimuksen tuntisarakkeessa on ollut vain numero. Miksi takertua siihen, sillä jonkunhan nämä työt on lopulta hoidettava?

Työajan kuluminen eri tehtäviin on kuitenkin tärkeä tieto. Se tekee työn näkyväksi ja auttaa suunnittelemaan työntekoa siten, että tunnit eivät pauku yli sopimusten määrittämien rajojen. Muun muassa OAJ:n työolobarometri kertoo, että järjestön jäsenten työviikot venyvät yhä pidemmiksi.

OAJ:n jäsenilleen julkaiseman Vipu-sovelluksen avulla työtehtäviin kuluvaa aikaa voi kirjata ylös ja nähdä, miten aika riittää ja jakautuu koko lukuvuoden aikana. Siksi tunteja kannattaakin alkaa seurata Vivun avulla nyt, lukuvuoden alussa. Sovelluksessa painottuu erilaisten yhteistyö- ja suunnitteluaikojen seuranta.

Osoitteesta vipu.oaj.fi löytyvä sovellus toimii kännykässä, tabletilla ja tietokoneella. OAJ:n jäsenet pääsevät käyttämään sitä kirjautumalla sivulle omilla jäsentunnuksillaan.

Luokanopettaja Antti Karetie on jo ehtinyt kokeilla Vipua, ja hän aikoo ottaa sen käyttöön heti töiden alkaessa. Kun kännykkä on taskussa kaiken aikaa, töihin liittyviä asioita tulee tehtyä myös huomaamatta ja vähän milloin sattuu.

– Olen pitänyt välillä kirjaa työtunneista, mutta en suoraan sanoen kovin kattavasti. Opettajalle on äärimmäisen näppärää nähdä, mihin työaika lopulta kuluu. Vivun kaltaista sovellusta on jo kaivannut, Vantaan Viertolan koulussa opettava ja myös verkkopedagogin ja tutoropettajan tehtävissä toimiva Antti sanoo.

Sovelluksen käyttö alkaa profiilin luomisella. Kun profiiliin on lisännyt työtehtävänsä, Vipu tarjoaa vaihtoehdoiksi sopimuksen mukaisia työaikajärjestelmiä ja sopimusaloja. Kaikki ohjeet Vivun käyttöön löytyvät sovelluksesta.

Erillistä mobiiliapplikaatiota Vivusta ei ole julkaistu. Käytännössä Vipu kuitenkin toimii kuin appi, ja sen voi tallentaa pikakuvakkeeksi myös puhelimen kotivalikkoon. Kun antaa selaimelle antaa luvan muistaa Vivun salasanan, ei tunnuksia tarvitse kirjoittaa jokaisella käyttökerralla. Aivan kaikilla opettajaryhmillä Vipu ei vielä toimi, mutta tavoitteena on saada se kaikkien käyttöön.

Vivun kehittämisessä kuunnellaan myös käyttäjiä eli OAJ:n jäseniä. Varmimmin palaute ja ideat pääsevät osaksi kehittämistyötä, kun lähettää ne lomakkeella osoitteessa my.surveypal.com/vipu.

Antti on ehtinyt jo pohtia Vivun jatko­viilausta.

– Nyt Vipu antaa automaattisesti lyhimmillään puolen tunnin työtehtävien kirjautumisia. Voisi pohtia, pitäisikö se lyhentää 15 minuuttiin, vaikka voihan kellonajat antaa manuaalisesti minuutilleen jo nyt.

Vaan entä sitten, jos Vivun avulla näkeekin, että työtunnithan ylittyvät kaiken aikaa? Mitä tällä tiedolla oikeastaan tekee?

– Mielestäni opettajan pitää olla tietoinen työajastaan ja -sopimuksestaan. Ay-aktiivina pyrkisin keräämään tietoa ja keskustelemaan opettajien kanssa siitä, mitä työajan seurannasta nousee esiin, OAJ:n pääkaupunkiseudun alueyhdistyksen varapuheenjohtaja Antti Karetie sanoo.

Tiedoista voisi Antin mukaan herätä kysymys, pitäisikö tilanteelle ja töiden järjestämiselle tehdä jotakin.

– Se on vähän niin, että jos talkootyötä tehdään jatkuvasti ilmaiseksi, kyllä työnantaja sen ottaa vastaan.