KYSY JÄRJESTÖLTÄ

Miten saan työaikani riittämään?

Tuntuuko tutulta: muu kuin opetustyö lisääntyy jatkuvasti. OAJ tarjoaa elokuussa jäsenetuna sähköisen Vipu-työkalun, jolla voit suunnitella ja seurata työ­aikaasi nykyistä paremmin.

/ Opettaja 12/2017

Mitä työaikaa aiotaan seurata?

Opettajilla on erilaisia työaikajärjestelmiä, joista monissa on muuhun kuin varsinaiseen kasvatus- tai opetustyöhön tai niihin liittyviin esi- ja jälkitöihin tarkoitettua työaikaa.

Esimerkkejä ovat yleissivistävän koulun yhteissuunnittelutyöaika eli ys-aika, lastentarhanopettajien suunnitteluaika ja ammatillisen oppilaitoksen opettajien suunnittelutyöaika.

Miksi Vipu-työkalu tarvitaan?

Työajan riittämättömyys on OAJ:n työolobarometrin mukaan kaikkien opettajaryhmien ongelma. Vipu on helppokäyttöinen ohjelma, joka tekee ajankäytön näkyväksi ja auttaa kohdentamaan työaikaa järkevästi.

Miten Vipu helpottaa arkeani?

Vipu auttaa suunnittelemaan työ­ajan niin, että se riittää koko luku­vuodeksi tai työkaudeksi. Vivun avulla näet, jääkö jotakin olennaista tekemättä, jos toisarvoiset tehtävät haukkaavat leijonanosan ajastasi.

Mistä Vipu löytyy?

Elokuun alussa linkki Vipu-ohjelmaan löytyy OAJ:n jäsensivuilta.

Miten käytän Vipua?

Voit syöttää ohjelmaan tuntimäärän, joka tehtäviisi on kohdennettu. Siten pystyt seuraamaan, paljonko tunteja on jäljellä ja miten aika jakautuu eri tehtäviin.

Kun olet kirjautunut kerran jäsensivujen ohjelmaan, saat sieltä kirjautumislinkin, joka toimii myös mobiililaitteissa.

Tarkemmat ohjeet löydät sovelluksen sisältä. Seuraa myös elokuun alussa OAJ:n sähköisiä kanavia, niin saat lisätietoa ohjelman käytöstä.

Kysymyksiin vastasi OAJ:n neuvottelupäällikkö Visa Pohjola. Lähetä kysymyksiä: opettaja@oaj.fi