Mika Toivanen jännittää saarnijousta Hollolan keskiaikaleirillä. Vielä joskus hän haaveilee pääsevänsä vapaaehtoisena elävöittämään historiaa tanskalaisessa keskiaikamuseossa, Middelalder centretissä.

VASTAPAINO

Keskiaika syntyy käsin

Keskiaikaa harrastava Mika Toivanen nauttii käsillä tekemisestä. Hän on veistänyt puusta jousia ja nuolia, takonut teräksestä veitsenteriä ja ommellut vaatteita käsin.

Ulla Ojala teksti / Lauri Rotko kuvat / Opettaja 12/2017

Parinpellon rantamaisemissa lähellä Hollolan kirkonkylää porisevat rautapadat avotulella. Yhdessä kypsyy kalaa, toisessa pähkinäkastiketta ja kolmannessa ohraa.

Tulet patojen alle sytytteli Hollolan keskiaikaseuran järjestämällä alkukesän leirillä Mika Toivanen, joka innostui keskiajasta vieraillessaan Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilla 2000-luvun alkupuolella. Kiireetön puuhailu arkisissa askareissa, jousiammunta ja ruokapitojen valmistelu ovat täydellinen vastapaino kiinteistönhuollon ammatillisen opettajan työlle.

Tavastia-ammattiopistossa Hämeenlinnassa opettavalla Mikalla on loma vasta edessä, sillä maahanmuuttajaryhmällä on oppitunteja kolmena päivänä viikossa juhannukseen saakka.

Keskiaikaiseen vaateparteen pukeutuneella Mikalla roikkuu nahkaisessa vyössä tuluskukkaro, jonka sisältä löytyvät piikivi, taulakäävästä valmistettu säämiskämäinen taula, hiiliteräksinen tulusrauta ja tuohinen sytykerulla. Kun tulusraudalla iskee piikiveä, kipinät sytyttävät vähitellen taulan, josta tuli siirretään sytykerullaan ja edelleen polttopuihin.

– Sytykerullassa on nyt koivun tuohta, mutta olisin voinut yhtä lailla kerätä katajan irtonaista kuorta tai käydä rannasta hakemassa kuivaa kaislaa.

Mikalle harrastuksessa tärkeintä on päästä elämään ajan tapojen mukaisesti keskiaikatapahtumissa. Se vaatii ymmärrystä ja tietoa siitä, millaista ihmisten arki oli myöhäiskeskiajalla: kuinka majoituttiin, yövyttiin ja pukeuduttiin, mitä syötiin ja millaisia työkaluja käytettiin. Myöhäiskeskiaikaa elettiin Suomessa noin vuosina 1200–1400.

Onneksi on olemassa asiantunteva harrastajaverkosto, josta löytyy apu vaikkapa siihen, miten ommellaan oikeaoppinen sauma pellavaiseen alusvaatteeseen tai mistä puusta aikoinaan veistettiin parhaat jouset.

Harrastuksessa myös työpajat ovat Mikan mukaan antoisia. Aiheina voivat olla niin vaatteet, lusikat kuin ruokakin.

Käsityöläisyys liittyy vahvasti keskiaikaharrastukseen. Mikalla on Hollolan leirillä mukanaan hänen itse takomiaan veitsenteriä ja yllään käsin ompelemansa pellavaiset alusvaatteet, takki sekä housut tai pikemminkin vyötäröltä sidottavat lahkeet.

Mika on myös valmistanut kääntökengät, vuollut lusikoita ja tehnyt koruja. Tuttuja ovat lisäksi keskiaikaiset reseptit, joissa suositaan kasviksia, viljaa ja luonnonantimia.

 

– Käsillä tekeminen on pysähtymistä hetkeen ja sitä kautta täydellistä keskittymistä. Käden ja aivojen yhteistoiminta on tärkeää, ja tekemällä oppiminen kiehtoo.

Myös kiinteistönhuollon opiskelijoilleen Mika välittää keskittymisen ja työn suunnittelun tärkeyttä.

– Opetan, että kiinteistönhoitajan tulee nähdä laaja-alaisesti. Esimerkiksi sisäilman laadulla on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille, ja suunnitelmallisella kiinteistönhoidolla siihen voidaan vaikuttaa merkittävästi.

Heijastuspintaa opettajan työhön Mika on saanut myös harrastuksen tuomista kansainvälisistä kontakteista. Yhteistyö eri kulttuureista tulevien ja eri-ikäisten ihmisten kanssa auttaa ymmärtämään opiskelijoiden erilaisia taustoja.

Toistaiseksi kiehtovin keskiaikakokemus Mikalle oli toissavuotinen leiri Ranskassa. Osallistujia oli satoja eri puolilta maailmaa, joukossa 14 suomalaista.

Mikan tehtävänä leirillä oli elävöittää englantilaisena jousimiehenä Azincourtin taistelua, jonka ranskalaiset ja englantilaiset kävivät vuonna 1415. Näytöksen ohjelmassa oli esimerkiksi taistelujousiammuntaa ja lähitaistelua miekoin ja kilvin.

Asuja ja muuta rekvisiitta jousineen ja nuolineen valmisteltiin jo vuotta ennen tapahtumaa.

– Viimeiset nuolet sulitettiin bussimatkalla leiripaikalle.

Erityisen herkullisena muistona leiristä jäi italialaisten iltanuotiolla tarjoama valkosipulipasta.

 

Kuka?

Mika Toivanen on 43-vuotias kiinteistöhuollon opettaja. Hän on töissä Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa Hämeenlinnassa ja asuu Nurmijärvellä. Keskiajan lisäksi matkailu ja uusien asioiden kokeminen ovat lähellä Mikan sydäntä.