KULTTUURIKULMA

Orffin ajatuksin musiikin maailmaan

Perttu Hiltunen yhdistää opetuksessaan kehon ja mielen sekä rytmin ja kielen. Lastenlorut ovat kovassa käytössä.

Maija-Liisa Ahonen teksti / Sakari Martikainen kuvat / Opettaja 12/2017

Perttu Hiltunen innostui Orff-pedagogiikasta ja opiskeli lukuvuoden 2012–2013 Orff-instituutissa Salzburgissa Itävallassa. Perhe muutti mukana.

– Opetan musiikkia Savonlinnan lastentarhanopettajaopiskelijoille ja musiikkikasvatuksen sivuaineopiskelijoille ja siirrän heille myös Carl Orffin pedagogisia ajatuksia.

Orff-pedagogiikka on lapsikeskeistä ja kokonaisvaltaista. Siinä yhdistyvät keho, mieli, liikunta, puhuttu kieli, soitto, laulu, rytmi ja kuvataide, Perttu luettelee.

– Käytän opetuksessa paljon lastenloruja. Kirsi Kunnas on huippu.

Vapaa-aikana ja matkoilla taidenäyttelyt houkuttelevat, viimeksi Ateneumin Alvar Aalto -näyttely.

Ammattikirjallisuuden ohella Perttu lukee lempikirjailijansa John Irvingin opuksia, aina alkukielellä. Hiljattain löytyivät J. K. Rowlingin salanimellä Robert Galbraith kirjoittamat dekkarit. Myös Mielensäpahoittaja-kirjat purevat.

Omaan musisointiin Perttu toivoo löytävänsä enemmän aikaa.

Savonlinnan kampus lakkautetaan vuoden kuluttua ja toiminta siirtyy Joensuuhun.

– Ajattelen kaihomielellä hyvän työyhteisön hajoamista.

Perttu Hiltusen vinkit

Tästä opin
Suosittelen kaikille kasvatusalalla toimiville tätä kirjaa, joka kertoo ihmisaivojen kehityksestä sikiövaiheesta vanhuuteen. Tulevien lastentarhanopettajien opettajana olen saanut kirjasta uutta tietoa ja vahvistusta esimerkiksi musiikki- ja liikuntakasvatuksen tärkeydestä varhaislapsuudessa ja alakouluiässä. Yläkoulun ja lukion opettajat saavat kirjasta uutta tietoa nuorten aivojen kehityksestä. Kirja auttaa myös ymmärtämään omaa ja läheisten toimintaa eri ikäkausina.
Minna Huotilainen ja Leeni Peltonen: Tunne aivosi. Otava 2017.

Tähän haluan tarttua
Tämän vuoden projektinani on lukea Aikamoinen ajantieto -kirjaa. Se on kepeydestään huolimatta vankka tietopaketti juhlapäivistä ja niiden traditioista. Kirjasta selviävät liputuspäivät, ja lyhyet tekstit kertovat perusasiat pääsiäisen vieton perinteistä, romanien ja saamelaisten kansallispäivistä ja pyhäinpäivän, kekrin ja halloweenin vietosta. Kirja on käytännöllinen ja hauska tietopaketti kaikille opettajille.
Mauri Kunnas ja Lotta Sonninen: Aikamoinen ajantieto. Otava 2016.

Tästä innostun
Savonlinnan kesästä ei voi olla innostumatta! Tapahtumia on paljon. Kesäni kohokohtia ovat oopperajuhlien huikean hienot esitykset. Lisäksi Savonlinnan musiikkiakatemia tarjoaa heinäkuussa todella edullisia ja hienoja klassisen musiikin konsertteja. Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna on jokakesäinen lasten oopperaleiri ja siihen liittyen Kani Koipeliinin kuperkeikat -lastenoopperan esitykset. Savonlinnan kesään mahtuu Pyhän Olavin päivän juhlinta ja bändien keikkoja. Kuultavaa ja nähtävää on joka makuun.
Savonlinnan oopperajuhlat 6.7.–6.8.2017.
operafestival.fi -> Ohjelmisto
savonlinnanyt.fi

Kuka?

Perttu Hiltunen on musiikkikasvatuksen yliopisto-opettaja Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampuksella. Savonlinnassa asuva Perttu tekee väitöstutkimusta Orff-pedagogiikasta.