Rantasaunan löylyistä nauttivat ylälauteella matikan ja fysiikan opettaja Maarit Riihijärvi, historian, yhteiskuntaopin ja filosofian opettaja Janne Heiskanen sekä saunan emäntä, lukion rehtori Tuija Vanha-aho. Alalauteella ruotsinopettaja Heli Liuska, erityisluokanope Heidi Pönkkö sekä luokan- ja musiikinopettaja Sanna Pylväs.

MEIDÄN PORUKKA

Saunomisen hauska oppimäärä

Kuviokelluntaa, runonlausuntaa, monta hyvää saunaa ja idearikas opettajajoukko, niistä on hyvä sauna-appro tehty!

Johanna Rantanen teksti / Päivi Karjalainen kuva / Opettaja 12/2017

OAJ:n Pyhäjärven paikallisyhdistys on aktiivinen toimija, jolla on monta hyvää perinnettä.

Perinteitä on toisinaan kiva vähän pöllyttää.

– Meillä on ollut jo pitkään tapana järjestää kesän kynnyksellä Laidunkauden avajaiset. Viime syksynä perinteisen Syyshölkän jälkeen naistensaunassa virisi ajatus sauna-approsta, ja ideaa jatkokehiteltiin pikkujoulussa, yhdistyksen puheenjohtaja, lukion ruotsinopettaja Heli Liuska taustoittaa.

Sauna-appron kehittäjätiimiin kuuluvat Helin lisäksi Janne Heiskanen, Maarit Riihijärvi, Sanna Pylväs ja Heidi Pönkkö.

hyväksytty Sauna-appro vaatii runsaan saunomisen lisäksi tehtävien suorittamista.

Kaikki saunovat Hotelli Pyhäsalmen ja uimahallin saunoissa, mutta lisäksi joukkueiden pitää keksiä yksi vapaavalintainen sauna, jossa ne käyvät. Vapaavalintaisessa saunassa saunominen pitää myös todistaa; saunan pitää olla lämmin ja sen omistaja pitää saada löylyihin mukaan.

Lisäksi joukkueilla on suoritettavanaan muita tehtäviä: kuviokellunta, vastan teko ja saunarunon laatiminen. Lopuksi luvassa on tietysti saunailta ja hyvää ruokaa.

– Sauna ja ruoka ovat tärkeitä asioita kaikissa järjestämissämme tapahtumissa. Ja aina arvotaan OAJ:n pyyhe, Heidi Pönkkö huomauttaa.

Osasyy approidean syntyyn on Jyväskylässä opiskelleille tuttu Kauppakadun appro, jossa opiskelijat kiertävät baareja ja keräävät leimoja diplomiin. Hetken aikaa Pyhäjärvellä mietittiin jopa haalareiden hankintaa, mutta saunahattu tuntui paremmalta – ja totta kai myös merkki.

Saunahatut järjestyivät vaivattomasti. Heidi tarttui puhelimeen, selitti asian ja pyysi tarjousta saunahatuista.

– Langan toisessa päässä oli hetken hiljaista. Sitten yrityksen edustaja kysyi, sopisiko meille, että he sponsoroivat Pyhäjärven OAJ:lle saunahatut, Heidi kertoo.

– Raahelaisen Hammi’s Designin Hanna-Mari Nikunen suunnitteli meille sauna-appro-merkin, jonka jokainen appron kunnialla suorittanut saa ommella hattuunsa, Heli lisää.

Ensimmäinen sauna-appro suoritettiin toukokuun lopulla. Tunnelma oli katossa. Päivä oli kylmän kevään kaunein, hauskaa riitti ja kaikki meni loistavasti.

– Hupia riitti ulkopuolisillekin. Pyhäjärven uimahalli oli siellä saunoessamme ihan tavallisesti auki, joten kuviokelluntatehtävä ja sen tallentaminen herättivät kyllä suurta hilpeyttä. Yksikin opettaja totesi appron päätteeksi poskiensa olevan kipeänä nauramisesta, Heli kertoo.

Kaikkiaan appron suoritti yksi miesjoukkue ja kaksi naisten joukkuetta, yhteensä 11 opettajaa. Toukokuun 20. päivänä kukaan ei onnistunut tekemään saunavastaa koivusta, mutta mielikuvitus auttoi. Vastat tehtiin sembramännystä, mustikanvarvuista ja katajista.

Leirintäalueen saunailtaan joukko kasvoi ja koolla oli parikymmentä opettajaa.

– Meille on jo useampi harmitellut, kun ei päässyt mukaan tällä kertaa. Ensi vuonna järjestämme sauna-appron varmasti uudelleen. Ideaa saa vapaasti kopioida! opettajat kertovat.

Rantasaunalle kerääntynyt opettajajoukko on yhtä mieltä siitä, että Pyhäjärvellä asiat ovat hyvin, mutta toki moni asia mietityttää. Kikylle joukko puuskahtaa yhteistuumin:

– Ei se mitään ratkaise, mutta kiltteyttään opettajat siihen taipuu. Tälläkö se Suomi nousee?

Syksyn neuvottelukierrosta odotellaan.

– Neuvottelujen aikaan asiat aina vellovat. Meillä asiat ovat hyvin. Ei ole ollut lomautuskierroksia. Omassa kotikunnassa huolettaa esimerkiksi se, väheneekö meiltä väkeä kaivostoiminnan hiipuessa, Heli Liuska kiteyttää opettajien tuntoja.

Mutta nyt saunotaan ja nautitaan kesästä!

Pyhäjärven paikallisyhdistys

  • OAJ:n noin 70 jäsenen paikallisyhdistys Pyhäjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla.
  • Jäseninä lastentarhan-, luokan- ja aineen­opettajia.
  • Pyhäjärvellä on kaksi päiväkotia, neljä ala­koulua, yläkoulu ja lukio.