Elämän A ja Ö -kirjasta Jenni Pääskysaarelle tärkeä opetus on: Lopeta arvostuksen odotus ja ala jakaa sitä muille!

KOULUKELAUKSIA

Tyttö, jota rohkaistiin

Jenni Pääskysaari tietää, että jonkun toisen sanat tai kokemukset voivat olla käänteentekeviä.

Eija Kallioniemi teksti / Anni Suikkanen kuva / Opettaja 12/2017

Toivottavasti olet kuullut kiitokseni, mutta haluan vielä kiittää!

Nämä sanat toimittaja-juontaja Jenni Pääskysaari pääsi sanomaan viime syksynä kirjamessuilla Pirjo ”Pii” Eerolalle. Tämä ”fantastinen Pirjo”, äidinkielenopettaja, pyöritti näytelmäkerhoa Vantaan Vierumäen ala-asteella koulutuntien jälkeen 1980-luvulla.

Jenni ei ollut vielä löytänyt omaa juttuaan, mutta näytelmäkerhossa hän tunsi tulleensa kotiin.

– Pirjo avasi suuren aarreaitan, kun luetutti ja teetti näytelmiä ja kuunnelmia. Hän vahvisti rakkauttani suomen kieleen, rohkaisi itseilmaisuun ja loi ympäristön, jossa pystyi olemaan niin lehmä kuin Pikku Prinssikin, Jenni kuvailee.

Koti oli Vantaan Korsossa. Jenni kävi ala-asteen Kulomäen ja Vierumäen kouluissa, ja Korson yläasteen jälkeen tie vei Helsinkiin Kallion ilmaisutaidon lukioon.

Jenni oli ysien ja kymppien tyttö ja pänttäsi enemmän numeroiden kuin itsensä takia. Nyt jälkeenpäin hän on vakuuttunut siitä, että juuri äidinkielenopettajat ja äiti valoivat perustan hänen uravalinnalleen.

Kolmen tyttären äitinä Jenni todistaa, että suomalainen koulu on jo löytänyt tulevaisuuden tien. Hänestä on hienoa, ettei koulussa enää hinkata penkkiä, vaan mennään ja tehdään.

 

– Toivon, että lapset jaksettaisiin kohdata yksilöinä. Kaikki eivät opi samalla tavalla, eikä kaikkien tarvitse olla samanlaisia. Se vaatii ihan hirveästi opettajilta ja kouluyhteisöltä, mutta onneksi apuna on entistä parempia menetelmiä.

Jenni on ollut mukana Hundred-koulu­hankkeessa miettimässä eväitä: hänen kirjojensa Tyttö, sinä olet ja Poika, sinä olet pohjalta tehty tehtäväpaketti on nyt testattavana. Tehtävien tarkoitus on auttaa lapsia ja nuoria tunnistamaan omat, toistensa ja ryhmän vahvuudet.

Hän avasi aikuisuuden kysymyksiä myös keväällä ilmestyneessä Elämän A ja Ö -tietokirjassa, jonka kirjoitti Arno Kotron kanssa.

Viiden nuorten tietokirjan kirjoittajana Jenni Pääskysaarella on ollut yksi missio ylitse muiden:

– Haluan rohkaista nuoria nostamaan esiin omaa ääntään!

Kuka?

  • Jenni Pääskysaari on helsinkiläinen toimittaja, kirjailija ja tuottaja.
  • Jos nyt pitäisi valita, Jenni opiskelisi tanssia mutta myös kriisinhallintaa. Sodan psykologia kiinnostaa.