Jani Ylönen opettaa englantia sekä harrastaa ja tutkii tieteiskirjallisuutta. Tänä kesänä hän tiedottaa tieteestä maailman suurimmassa tieteiskirjallisuuden tapahtumassa.

Tapahtumien taustavoimat

Kesällä on aikaa toteuttaa itseään. Jani Ylönen on mukana järjestämässä tuhansien ihmisten tieteiskirjallisuustapahtumaa. Riikka Virkajärvi-Johnson vei heti kesäkuun alussa 500 naista voimistelemaan Berliinin olympiastadionille.

Salla Hongisto teksti / Akifoto ja Kristiina Kontoniemi kuvat / Opettaja 12/2017

Fanittava tutkija

Moniko on kuullut Worldconista? Se on maailman suurin tieteisfiktion ”kokous”, joka tulee ensimmäistä kertaa Suomeen elokuussa ja ottaa tukikohdakseen Helsingin Messukeskuksen.

Jyväskylän yliopiston kielikeskuksen englanninopettaja Jani Ylönen on mukana tekemässä tapahtuman akateemista ohjelmaa.

– Odotan valtavaa ihmisvilinää ja intoa. Tämä on aivan ainutlaatuinen mahdollisuus kenelle tahansa päästä syvemmälle tähän kulttuuriin, ensimmäistä kertaa tapahtumaan osallistuva Jani innostuu.

Fanien ja harrastajien lisäksi Worldcon kokoaa yhteen niin maailmanluokan tieteis- ja fantasia­­kirjailijat kuin tutkijatkin. Jani itse on sekä fani että tutkija. Opetustyönsä ohella hän tekee väitöskirjaa tieteisfiktiosta.

Tieteisfiktio- ja fantasiatutkijoita odotetaan paikalle 30 maasta. Akateemisen ohjelman kokoavat Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seuran Finfarin aktiivit. Päävastuu ohjelmasta on Helsingin yliopiston englantilaisen filologian yliopistonlehtorilla Merja Polvisella.

Jani on ohjelmanteossa pr-hommissa. Etukäteen se tarkoittaa erityisesti tiedottamista 80 akateemisesta esitelmästä. Twitter laulaakin tiuhaan tapahtumaan asti.

– Liian usein akateeminen tutkimus jää kaukaiseksi akatemian ulkopuoliselle maailmalle. Siksi on tärkeää tuoda monipuolista tutkimusta esiin.

Jani suunnittelee tapahtumaan podcast-keskusteluja kiinnostavien tutkijoiden ja kirjailijoiden kanssa. Järjestelyt ovat kesken, mutta yötöiksi ei silti mene. Worldcon varastaa aikaa pari tuntia viikossa.

Tieteis- ja fantasiakirjallisuus auttavat käsittämään ihmiselon oikkuja, sellaisiakin, joihin muuten voi olla vaikea päästä kiinni koskettavasti. Tänä vuonna Worldconin akateemisen ohjelman punainen lanka on vieraannuttaminen. Se on yleinen keino, jonka avulla voi tuoda esiin itsestäänselvyyksiä tai tarkastella asioita uusista näkökulmista.

– George Orwellin Eläinten vallankumous on tästä oiva esimerkki. Eläinyhteisön kautta kuvataan vallan kasautumista. Näin pohtimiselle jää sijaa, Jani täsmentää.

Jani tutkii omassa väitöstyössään muun muassa kirjallisuutta, joka käsittelee lasten perimän muokkaamista tulevaisuudessa. Kenellä silloin olisi vastuu? Miten kävisi itsemääräämisoikeudelle?

Vastauksia Janilla ei vielä ole. Opetustyön ohessa tutkimus etenee hissukseen, mikä sopii Janille.

– Haluan ehdottomasti opettaa tutkimisen rinnalla. Tykkään työstä ihmisten kanssa. Olisihan se hienoa opettaa myös sitä, mitä tutkii.

Haasteena on, että tieteisfiktio on vielä marginaalissa. Ehkä Worldcon tuo kulttuurin laajemman yleisön tietoisuuteen.
 

Kentän kuvioija

Noin kymmenkesäisenä Riikka Virkajärvi-Johnson koki ensimmäisen kerran, kuinka huumaavaa on voimistella satojen voimistelijoiden joukossa kenttäkoreografiassa. Kaiken on pelattava saumattomasti yhteen.

Kesäkuun alussa Riikan voimistelukoreografia Valkea lintu – The Swan levitti siipensä Berliinin olympiastadionilla kymmenientuhansien silmäparien edessä. Helsinkiläisen erityisopettajan koreografiaa todistamassa oli myös Saksan liittokansleri Angela Merkel. Suomalaisnaisten esitys oli osa Berliinin Turnfest-voimistelutapahtumaa, jonka Merkel avasi.

Merkelin osallistumista jännitettiin viimeiseen asti. Kun hänen tulonsa varmistui, voimistelijoiden pukuhuonetilat annettiin hänen käyttöönsä ja valkeat linnut siirrettiin telttaan valmistautumaan.

Ennen esitystä satoi kaatamalla. Teltan katto kesti, mutta taipui veden painosta.

Sää selkeni, kun 500 naista – satakieliä ja joutsenia – liisi kentälle ja liikkui harmonisesti kohti loppuhuipennusta, lentävää lintua mukailevaa muodostelmaa.

– Yleisö oli ensin hiirenhiljaa. Kun se tajusi, että kentälle syntyy lintu, katsomossa kiersi ihailevien huokausten aalto. Kyyneleethän siinä tulivat silmiin.

Erityisopettaja Riikka Virkajärvi-Johnson marssi voimistelujoukkueensa kärjessä kentälle Suomen lippua kantaen vuonna 2015 kansainvälisessä voimistelu­tapahtumassa. Tänä kesänä Berliinissä hän seurasi joukkueensa esitystä yleisössä.

Ennen Berliinin H-hetkeä koreografian osaryhmät eri urheiluseuroissa ympäri maata pakersivat esityksen parissa. Yhteistreenejä oli vain yksi Suomessa ja muutama paikan päällä, sillä suurin osa porukasta oli esittänyt ohjelman ennenkin Suomen voimisteluliiton järjestämissä tapahtumissa.

Voimistelukuviot Riikka poimii arjesta. Valkean linnun muodoissa näkyy suomalaista muotoilua Iittalasta Arabiaan. Kuviot löytävät kenttäpaikkansa tietokoneen ruudulla.

Geometrinen tarkkuus on oivaa vastapainoa erityisopettajan työlle, kanava purkaa omaa luovuutta.

– Koko touhussa viehättää erityisesti se, miten omassa päässä syntyvät kuviot saa siirrettyä kentälle käytännössä.

Kun sadat naiset odottavat ratkaisuja Riikalta, hän joskus miettii, kuka hullu tätä tekee. Uusi into löytyy kuitenkin aina luomisen tarpeesta.

Riikan uusin kenttäteos esitetään voimistelu­tapahtumassa Turussa kesällä 2018. Silloin linnun tilalla on intohimoinen esitys, joka puhuu mustaa ja hopeaa.

– Ei ainakaan ole riskiä, että toistaisin itseäni.

Kuka & mitä

Jani Ylönen
Opettaa englantia Jyväskylän yliopiston kielikeskuksessa ja tekee väitöskirjaa tieteisfiktiosta. 33-vuotias kova scifi-fani.
Yksi Worldconin akateemisen ohjelman järjestäjistä.

The World Science Fiction Convention
Tieteiskirjallisuuden tapah­tumaa Worldconia on järjestetty vuodesta 1939 pois lukien toisen maailmansodan aika.
Ei-kaupalliset fanijärjestöt kilpailevat luvasta järjestää tapahtuma. Worldconia on järjestetty pääasiassa Pohjois-Amerikassa. Helsingin Messukeskuksessa 9.–13.8.2017 järjestettävä tapahtuma on 75. Worldcon.
Akateeminen ohjelma on aina ollut osa tapahtumaa.
worldcon.fi
Twitter: @W75academic


Riikka Virkajärvi-Johnson
47-vuotias erityisopettaja Kulosaaren yhteiskoulussa Helsingissä.
Voimisteluseura Riikkasetin perustaja ja moottori.

Voimistelu­koreografia Valkea lintu
Riikka Virkajärvi-Johnsonin luoma koreografia esitettiin Berliinin Turn­festissa kesäkuun alussa.
Mukana yli 500 voimistelijanaista, joista Riikan arvion mukaan kolmannes oli opettajia.
Esityksen näki yli 60 000 ihmistä.