Sopii päälle, tuntuu hyvältä ja tietokoneen näyttö rannekkeessakin toimii, arvioi aikuisopiskelija Jonna Turunen. Vaatetuksen opettaja Suvi Laukkanen ja ensimmäisen vuoden opiskelija Nina Savela ovat tyytyväisiä, sillä puku myös näyttää siltä, miltä piti.

Scifi-open tamineet

Säärystimet sammalesta, tietokoneita vaatteisiin upotettuna. Tulevaisuudessa opettajien vaatteet tehdään teknologiasta ja ekologisista materiaaleista. Vantaan Varian ammattiopiston opiskelijat suunnittelivat ja valmistivat neljä tulevaisuuden asua OAJ:n muotinäytökseen.

Salla Hongisto teksti / Veikko Somerpuro kuvat / Opettaja 12/2017

Kuudesta neljääntoista tippaa desiä kohti, värin mukaan. Mustan­harmaata saa muutamalla tipalla mustaa.

Ensimmäisen vuoden vaatetuksen opiskelija Marianne Miettinen sekoittaa kangasväriä Vantaan ammattiopiston Varian kankaan­värjäyksen luokassa. Vaatetuksen opettaja Suvi Laukkanen valvoo ja ohjaa tekemistä.

Marianne maalaa valkoiselle puuvillalle tummia viiruja. Ikkunasta pilkottava huhtikuun valo tekee kontrasteista räikeitä.

Kun kangas on kuivunut, siitä tehdään koivun runkoja muistuttavat hihat asuun, jota tulevaisuuden opettaja voisi käyttää.

OAJ tuo puvun näytille kolmen muun tulevaisuuden asun kanssa Porin Suomi Areenalla heinäkuussa. Muotinäytöksessä nähdään myös menneiden vuosikymmenten opettajien asuja.

(vas.) Koivupuvun suunnitelmassa sammalsäärystimet imevät kosteutta ja puhdistavat ilmaa. (oik.) Opiskelija Marianne Miettinen ompelee kierrätyspukua muovia jäljittelevästä kankaasta.

Koivukangas jää värjäysluokkaan. Työt jatkuvat käytävän toisella puolella ompeluluokassa, jossa niitä luotsaa vaatetuksen opettaja Hannele Henriksson.

Luokka on puolityhjä, sillä suuri osa opiskelijoista on työssäoppimisjaksolla. Marianne sen sijaan saksiii nyt luokan perällä ruskeaa housunlahjetta muotoonsa. Sitten hän suhauttaa sen saumurilla valmiiksi.

Valmisteilla oleva asu näyttää siltä kuin se olisi tehty muovijätteestä. Sen onkin tarkoitus viedä maailmanlopun tunnelmiin, ympäristötuhon jälkeiseen aikaan, jossa kaikki jäljelle jäänyt materiaali on otettava käyttöön. Muoviasu nähdään toiveikkaamman koivuasun rinnalla OAJ:n muotinäytöksessä 2100-luvun kohdalla.

Suvilla on hetki aikaa esitellä räiskyviä kuvakollaaseja, piirroksia ja pukuluonnoksia. Ne kaikki on tarvittu siihen, että tulevaisuuden puvut valmistuvat. Ideoita on etsitty eri maiden pop-kulttuureista ja taidehistoriasta.

– Ensin pohdimme, mitä tulevaisuus voisi olla. Kollaaseissa opiskelijat lähtivät tunnelmista. OAJ:n edustajat valitsivat alkuluonnoksista tekoon tulevat puvut, Suvi kertoo.

Tulevaisuus näkyi opiskelijoiden pohdinnoissa kahtena ajatuslinjana: teknologiana ja ekologisuuteena.

Pitkän kehittelyn tuloksena lopulta 2040-luvulle asettuivat läpiteknologioituneet vaatteet.

2100-lukua edustavat asut taas ovat vastaus opiskelijoiden kipeästi kaipaamaan ekologiseen vaatetuotantoon, jossa kaikki kierrätetään ja mikromuovit ovat historiaa. Kasveja käytetään vaatteissa, koska ne puhdistavat ilmaa.

– Prosessin aikana ideat jalostuivat. Ensin opiskelijat suunnittelivat puvut erikseen miehilla ja naisille, mutta tästä luovuttiin ja tehtiin unisex-mallit, Suvi kertoo.

Kävi myös ilmi, että opiskelijoilla on selkeä mielikuva siitä, miten opettajat pukeutuvat: rennon asiallisesti, alakoulussa leikkisästi.

Saumurin langat on vaihdettava eri pukujen ompelemisen välillä.

Opiskelijoille muotinäytöksen valmistelu on inspiroivaa asiakastyötä. Opettajatkin ovat innoissaan, sillä erikoisprojekteissa pystyy oppimaan monipuolisesti ja saa ratkaista ongelmatilanteita. Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat kaventaneet kurssitarjotinta.

– Monet kivat kurssit on jo karsittu, erityisesti vapaavalintaiset tunnit, Suvi harmittelee opetuksen lomassa.

Luokassa ei silti näy luovuttamisen henkeä, vaan opettajat katsovat tulevaisuuteen.

Suvin ja Hannelen mukaan kiertotalous tulee yhä voimakkaammin mukaan vaatetusalalle, kun kierrätysteknologia kehittyy. Vaatteiden tuunaus- ja korjauspalvelut lisääntyvät.

Moni nykyisistä opiskelijoista suuntaa asiantuntijamyyjiksi kauppoihin, ei niinkään ompelijoiksi.

– Asiantuntijat erikoistuvat yhä pitemmälle. Muun muassa siihen me annamme täällä valmiuksia, Suvi kiteyttää.

(vas.) Opiskelija Sanna Kauranen kirjoitti tulevaisuuden historian pukusuunnittelun tueksi. (oik.) Lukujärjestyksen näkee laseista. Rannekkeiden näytön ja kaiuttimen avulla voi lähettää viestejä.

Ajatuksellinen aikahyppy heittää äkisti koneiden aikakaudelle, jossa ihmistä kannattelevat leijukengät, mutta aikakonetta vielä suunnitellaan.

Terveiset tulevaisuudesta tuo Sanna Kauranen, toisen vuoden opiskelija. Hänen ideoimansa valkoinen teknopuku nähdään muotinäytöksessä 2040-luvulla.

– Tykkään ammentaa ideoita futurismista, fantasiasta ja peleistä, hän kertoo.

Ja sen näkee. Suunnitelmassa opettajalla on päässään virtuaalilaseja muistuttavat läpinäkyvät ”kommunikointilasit”, jotka toimivat kuin tietokone kuulokkeineen päivineen. Puku on täynnä mikropiirejä, joten tavaroita pystyy liikuttamaan pelkällä kynällä. Tietoa ja havaintoja opetustilanteesta tallentuu reaaliajassa.

Asu on kuin teknologinen versio muinaisen Egyptin vaatteista.

Lahje tekeillä. Vaatetuksen opettaja Hannele Henriksson opettaa, opiskelija Marianne Miettinen seuraa silmä tarkkana.

Paluu tunnille. Sovitushuoneessa lukuisat peilit monistavat tilaa fyysistä kokoaan isommaksi. Peileissä toistuu kiiltävä, luisteluasua muistuttava puna-sininen stretch-asu, joka istuu mallilleen loistavasti.

Haalariin on juuri kiinnitetty viimeinen osa: suuri musta ranneke, jossa on tietokoneen näyttö. Puvun on määrä edustaa vuotta 2040 valkoisen puvun rinnalla.

– Näkyykö siitä sää? Suvi Laukkanen kysyy.

– Joo näkyy, huomenna paistaa, huvittuu sovitusmalliksi napattu aikuisopiskelija Jonna Turunen.

Naurattaa. Eihän siitä oikeasti mitään näe, koska näyttö on tehty paljeteista. Varian toteuttamissa näytösasuissa onkin mukana kekseliäisyyttä, huumoria ja leikkiä.

Nyt asut odottavat valmiina Suomi Areenaa. Ehkä joskus vielä kaikki Varian opiskelijoiden luovat ideat toteutuvat käytännössä.


Open Fashion. Satavuotiaan Suomen Ope-look. Porin Suomi Areenan MTV-lava 12.7.2017 klo 11.40–12.00.