Espanjanopettaja Ulla Äikäs ahkeroi kesäyliopistossa läpi lomakauden.

JUURI NYT

Espanja elämäntehtävänä

Kesäyliopiston opettaja ei juuri lomaile kesäisin. Ulla Äikäksen kesäloma on joulun aikaan.

Maija-Leena Nissilä teksti / Veikko Somerpuro kuva / Opettaja 12/2017

Kesä näkyy opiskelijassakin, vaikka opiskelu vaatii samalla tavalla työtä kaikkina vuodenaikoina. Helsingin seudun kesäyliopistossa 80-luvulta asti espanjaa opettanut Ulla Äikäs on huomannut opiskelijoiden olevan kesällä tavallista iloisempia ja avoimempia.

– Lämpö ja aurinko tuovat kivan fiiliksen myös luokkahuoneeseen.

Puoli kesää Ulla opettaa maanantaista torstaihin aamupäivisin ja lopun vuotta iltaisin viidestä eteenpäin. Talvella viikon täydentää Suomi–Espanja-seuran kielikurssi perjantai-iltaisin. Pisin vapaajakso on joulun aikoihin, jolloin on Ullan vuoro viettää kesälomaa.

Ulla rakastui hispaaniseen kulttuuriin nelisenkymmentä vuotta sitten. Hän aloittaa jokaisen tuntinsa soittamalla espanjankielisten laulajien tai bändien musiikkia ja näyttämällä muusikoiden Youtube-haastatteluja. Kolme artistia on Ullalle ylitse muiden: tenorit Plácido Domingo ja Rolando Villazón sekä sopraano Ainhoa Arteta.

Ulla seuraa säännöllisesti espanjalaista RTVE-kanavaa. Tatsi espanjankieliseen maailmaan säilyy myös yhteydenpidossa espanjankielisten ystävien kanssa.

Auringossa asumisesta haaveileva opiskelija on Ulla Äikäksen mukaan motivoitunut, ja häntä on ilo opettaa.
 

Rakkaus musiikkiin tulee ilmi Ullan kurssien sisällöissäkin. Esimerkiksi Letra, lengua y ritmo -kurssilla virittäydytään espanjalaisen ja latinalaisamerikkalaisen musiikin avulla rentoon oppimisympäristöön ja laulujen sanoituksista opitaan subjunktiivin ja aikamuotojen käyttöä.

Ulla kokee espanjan elämäntehtäväkseen ja on siksi myös oppikirjailija.

– Kaikkien suomalaisten olisi hyvä opiskella espanjaa. Latinokulttuurista oppisimme iloa, rentoutta ja yhteisöllisyyttä.

Toimintaa ympäri vuoden

Suomen noin 20 kesäyliopistoa tarjoavat esimerkiksi avointa yliopisto-opetusta, ammatillista täydennyskoulutusta ja kieliopintoja.

Opetusta on ympäri vuoden, mutta se painottuu kesään.

Opettajina ja kouluttajina toimivat yliopistojen opettajat sekä eri sisältöalueiden asiantuntijat.

kesayliopistot.fi