Susanna Neran mukaan vaeltamaan kannattaa lähteä mahdollisimman kevein varustein. Kun kaikki pitää kantaa mukana, parilla ekstrakilollakin on väliä.

juuri nyt

Täydellinen irtiotto

Sopulivaellus vapauttaa Susanna Neran minuuttiaikataulusta ja puhdistaa mielen.

Heidi Pelander teksti / Suvi Elo kuva / Opettaja 8/2017

Luonnon keskellä oma elämä asettuu perspektiiviin ja informaationtäyteinen arki ja aikataulut unohtuvat. Siksi suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja Susanna Nera lähtee joka kesä Koulu­liikuntaliiton Sopuli­vaellukselle.

– Parhaita hetkiä on puhdas ajattomuuden tunne, kun istuu mättäällä ja ympärillä on silmänkantamattomiin avaruutta.

Susanna on osallistunut opettajien vaellukselle seitsemän kertaa. Matkalle on helppoa lähteä, kun reitit ja leiriytymispaikat on suunniteltu valmiiksi. Susannalle vaeltaminen on kärsivällisyyskoulu, sillä hän inhoaa kävelemistä ja on luonteeltaan kärsimätön.

– Vaeltaessa ymmärrän, että aina ei tarvitse olla maalia, vaan voin nauttia myös matkasta. On nautinnollista, että tulee rasittaneeksi itseään.

Sopulivaellukset ovat vieneet Susannan eri puolille Pohjoismaita ja Suomen Lappia. Reissuille mahtuu sekä huikeita luontokokemuksia että turhautumista. Norjan Lofooteilla hän rämpi yhtenä päivänä kaatosateessa ja sumussa ja kipusi toisena päivänä kielekkeelle, jota ympäröi syvänsininen meri.

Osallistujat jaetaan ”sisseihin” ja ”nautiskelijoihin” sen mukaan, millaista vauhtia haluaa edetä ja millaisessa maastossa. Susanna suosittelee tapahtumaa kenelle tahansa perusterveelle­­ ja -kuntoiselle ihmiselle. Hän itse lähti ensimmäiselle reissulleen ilman vaelluskokemusta ja selvisi hyvin.

Turun normaalikoulussa työskentelevä Susanna vaeltaa kollegansa kanssa, mutta hänestä Sopu­livaellukselle voi hyvin lähteä ­yksinkin. Tänä kesänä vaelletaan Ruotsissa Stora Sjöfalletin kansallispuistossa.

– Odotan korkeita paikkoja ja hienoja maisemia.

Sopulivaellus

OAJ:n jäsenille ja heidän ­perheenjäsenilleen suunnattu­ ­Koululiikuntaliiton vuotuinen ­vaellustapahtuma.

Seuraava vaellus 23.–28.7.2017 ­Pohjois-Ruotsissa Stora Sjöfalletin kansallispuistossa. Mukaan mahtuu 80 henkeä, yhteiskuljetus Oulusta.

Sopii sekä vasta-alkajalle että­ ­kokeneelle vaeltajalle. Reissulla ­vaelletaan noin 70 kilometriä.

kll.fi > Open keidas > Opettaja­liikunta > Sopulivaellus