Ukentlemen on pirkanmaalainen ukulelebändi, jossa soittavat Timo A. Tanhuanpään lisäksi teknisen työn opettaja Jussi Männistö, koulunkäynninohjaajana työskennellyt Hannu Siren, eläkkeellä oleva rehtori Antti Keskinen ja luokanopettaja, työsuojeluvaltuutettu Jouni Kaipainen (kyljellään.)

vastapaino

Ukulelea aalloilla

Ammatillinen opettaja Timo A. Tanhuanpää on musiikkimies, joka huomasi kuuluvansa ukulelebändiin ennen kuin oli soittanut soittimella sointuakaan.

Tiina Laaninen teksti / Ari Korkala kuvat / Opettaja 8/2017

Tuulenvire kuljettaa purjevenettä Turun saaristossa. Aurinko paistaa täydeltä terältä. Nauru raikaa. Edes­­sä on joutilas päivä hyvässä miesporukassa ja illalla esiintyminen kusta­vilaisessa pubissa.

Aalloilla keikkuu ukulelebändi Ukentlemen, jolle saaristokiertue on tullut jokakesäiseksi perinteeksi.

– Se jos mikä nollaa pään ja lataa akut, Timo A. Tanhuanpää sanoo ja odottaa jo ensi heinäkuuta.

Tampereen seudun ammattiopistossa Nokialla matemaattisia aineita opettava Timo on henkeen ja vereen musiikkimies, mutta ukulelebändin jäseneksi hän päätyi ennen kuin osasi soittaa sointuakaan ukulelella.

Kävi niin, että joulun alla 2014 Timo tapasi opet­tajakollegansa Jussi Männistön. Timo kertoili Jussille keikkailevansa työn ohessa kolmessa kokoon­panossa. Jussi tuumasi tähän, että hänellä ­on ukulelebändi. Tapaamisen päätteeksi Timo oli ­luvannut lähteä porukkaan mukaan.

Tammikuussa 2015 Timo osti ukulelen ja marssi Pirkan opiston ukulelekurssille muiden bändiläisten vanavedessä.

Ensimmäisen kerran bändi esiintyi samana keväänä paikallisen opiston kevätjuhlassa ja soitti kak­­si Tapio Rautavaaran levyttämää kappaletta, Souvaripoikia ja Pispalan poikia ollaan.

Nykyään ohjelmistoon kuuluu viitisenkymmentä kappaletta Beatlesista Hectoriin ja laulelmista rokkiin. Timo ja Jussi ovat tehneet yhtyeelle myös omia kappaleita, ja tavoitteena on, että ennen kesäloman alkua ukulelebändillä on käsissään oma levy.

Keikkoja ukulelemiehet tekevät niin perhejuhlis­sa kuin julkisissa tilaisuuksissakin. Joskus yleisön joukkoon osuu myös Timon oppilaita.

– Olen iloinen, jos oppilas tulee vuosien päästä juttelemaan ja näen hänen löytäneen elämässään oman paikkansa. Musiikin varjolla lähestyminen on ehkä helpompaa kuin muuten.

Ukentlemenin viisikosta neljä on opettajia ja yksi työskennellyt koulunkäynninohjaajana. Bändi onkin järjestänyt myös koulutuksia työpaikoilla. Koulutuspakettiin kuuluu ukulelenopetustuokio sekä bändin esiintyminen.

Timo työskentelee Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Nokian toimipisteessä, jossa hän opettaa matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja tietotekniikkaa.

 

– Nuorten kanssa olen viihtynyt aina, mutta työn kuormittavuus on lisääntynyt 20 vuoden aikana. Huolestuttavan monella nuorella on hukassa elämän perusasiat, kuten vastuun ottaminen omasta opiskelusta ja elämänsuunnastaan.

Timosta vaikuttaa siltä, että lasten ja nuorten vanhemmilla ei ole enää aikaa olla vanhempia tai heidän vanhemmuutensa on muuten hukassa.

Timon eväät työssä jaksamiseen ovat joustavuus, huumori ja musiikki. Tunnelma Timon tunneilla on rento, kunhan hommat tulevat hoidettua.

Musiikki on ollut Timolle tärkeää aina – välillä oikeastaan toinen työ opettajuuden rinnalla.

– Kiireisimpinä vuosina kiersin Aimo Pamauksena Luodinkestävien Liivien kanssa sadan keikan vuositahdilla työn ohessa, Timo sanoo.

Aimo Pamaus ja Luodinkestävät Liivit on 90-luvun alussa syntynyt coverbändi, jossa Timo laulaa Aimo Pamauksen roolissa.

Iän myötä keikkatahti on laantunut – esiintyminen on edelleen mukavaa, mutta siihen liittyvä matkustaminen, roudaus, odottelu ja yötä myöten valvominen eivät enää houkuta. Keikkoja kertyy eri kokoonpanoilla silti edelleen vuosittain viitisenkymmentä.

Toisinaan Timo esiintyy yhdessä 19-vuotiaan poikansa kanssa: isä soittaa ukulelea ja poika kitaraa. Ukuleleinnostus on levinnyt perheessä myös Timon vaimoon; hänelläkin on oma ukulelebändi ystävien kanssa.

Purjehtiminen on Timolle yhtä uutta kuin ­ukulelensoittokin. Kun saaristokiertue tuli en­simmäisen kerran puheeksi pari vuotta sitten keväällä, Timoa jännitti. Hän pohti, tuleeko merisairaaksi.

– Jussi on purjehtinut paljon ja häneen voi luottaa kuin muuriin, joten pelon sijasta jäin koukkuun vesillä oloon.

Tänä talvena ukentlemeneille oli ilman erillistä sopimista selvää, että heinäkuun toinen viikko on varattu saaristolle ja ukuleleille.

 

Kuka?

Timo A. Tanhuanpää on 53-vuotias matemaattisten ­aineiden opettaja. Hänen työpaikkansa on Tampereen seudun ammat­tiopiston Tredun Nokian toimi­piste. Aimo Pamauksenakin tunnettu Timo on itseoppinut muusikko, joka kuuluu Ukent­lemen ukulele-bändiin.

ukentlemen.com

aimopamaus.net