kulttuurikulma

Tule takaisin, ysärimusiikki

Mikko Saranen fiilistelee oman lukioaikansa kulttuurituotteita.

Maija-Liisa Ahonen teksti / Hanna-Kaisa Hämäläinen kuvat / Opettaja 8/2017

Mikko Sarasen mielestä ennen ei ollut paremmin, paitsi musiikki ja elokuvat.

– Pidän eniten lukioaikani, 1990-luvun, elokuvista ja musiikista. Elokuvista tulee mieleen Tanssii susien kanssa, Rukajärven tie sekä rikoselokuva Epäillyt, jonka silloin katsoin kaverini kanssa.

Uudemmista leffoista DDR:n historiaan liittyvä Goodbye Lenin oli kiinnostava.

– Lempibändejäni on Kolmas nainen. Soitan itse sähköbassoa mutta en nykyään bändissä.

Historiaa ja yhteiskuntaoppia opettava Mikko ahmii klassikkoja ja historian tietokirjoja ja lisäisi ilomielin yhteistyötä äidinkielen opettajien kanssa.

Joskus hän nappaa opiskelijoille romaaneista katkelmia, joista tehtävänä on asettaa teksti historialliseen kontekstiin ja pohtia henkilöiden motiiveja.

– Nobelisti Gao Xingjian teoksesta Vapaan miehen raamattu valitsin tekstin Kiinan historiaan liittyen. Kjell Westön kirjasta Missä kuljimme kerran poimin sisällissotajaksoja.

Ahkeraa kirjastojen käyttäjää kiinnostavat juuri nyt Turkin historia ja kirjallisuus.

– Orhan Pamuk on jo tuttu ja hiljattain lainasin Yashar Kemalin kirjan Haukkani Memed.

Mikko Sarasen vinkit

Tästä opin
Historiallinen tieto on äärimmäisen näkökulmasidonnaista. Venäläisillä on nytkin monista asioista ja tapahtumista hyvin toisenlainen näkemys kuin vaikkapa suomalaisilla. Eri näkemyksiin on hyvä perehtyä, mikä ei kuitenkaan tarkoita niiden hyväksymistä sellaisenaan. Sota-aikaan liittyy Suomessa paljon erilaisia myyttejä, joita emme ehkä osaa itse kyseenalaistaa. On kiinnostavaa tarkastella asioita toisen puolen kannalta.
Bair Irincheev: Kannaksen suurtaistelut kesällä 1944 venäläisten silmin. Suom. Mirko Harjula. Minerva 2016.

Tähän haluan tarttua
On vaikea ymmärtää Syyriassa ja Irakissa parhaillaan käytäviä sotia, vaikka seuraan tapahtumia aktiivisesti. Osapuolia ja ryhmiä on paljon. Omat sympatiani ovat usein alueen kurdien puolella, joita lähes kaikki muut ovat sortaneet. Taistelu Isisiä vastaan varastaa länsimaissa mediahuomion, mutta samaan aikaan kurdit taistelevat myös omien oikeuksiensa ja ehkä vielä joskus koittavan itsenäisyyden puolesta.
Karim Franceschi: Taistelin Isis-joukkoja vastaan. Suom. Anna Maija Luomi. Minerva 2016.

Tästä innostun
Nuoruuteni jalo harrastus, tietokonepelit, on jäänyt valitettavan vähälle. Nostalgiamielessä pelasin alkuperäisen X-COM-pelin läpi muutama vuosi sitten. Olen oppinut tietokonepeleistä valtavasti, ja niissä on oppimisen kannalta huikea potentiaali. Esimerkiksi Sid Meierin Civilization-pelisarja olisi mitä parhainta historian opetusmateriaalia. Opiskelen parhaillaan tietotekniikan maisteriohjelmassa ja haluan olla kehittämässä oppimispelejä sekä pohtia, kuinka viihdekäyttöön tarkoitettuja pelejä voisi käyttää opetuksessa.
Juho Kuorikoski: X-COM-tietokonepelien klassikot. Minerva 2016.

Kuka?

Mikko Saranen on Konneveden yläkoulun ja lukion historian ja yhteiskuntaopin opettaja ja JUKOn pääluottamusmies Konnevedellä. Hän opiskelee parhaillaan tietotekniikan maisteriohjelmassa Jyväskylän yliopistossa.