Leena Lyytinen on yksi Jyväskylän uusista opettajavaltuutetuista. Hän pääsi kaupunginvaltuuston ensiyrittämällä.

taululla

Koulutus­teemoilla valtuustoon

Pedagogiikka ja lapsivaikutukset on otettava huomioon Jyväskylän päätöksenteossa. Näin vaatii uusi kaupunginvaltuutettu, lastentarhan­opettaja Leena Lyytinen.

Maija-Leena Nissilä teksti / Kristiina Kontoniemi kuva / Opettaja 8/2017

Koulutusleikkaukset ja yhteiskunnallinen vastakkainasettelu olivat ne syyt, miksi lastentarhanopettaja ja kasvatustieteen maisteriopiskelija Leena Lyytinen lähti mukaan politiikkaan.

– En halua lasteni kasvavan vihapuheen hallitsemassa maailmassa. Pidän myös tärkeänä, että oman ikäisiäni ihmisiä ja varhaiskasvatuksen edustajia on mukana päätöksenteossa, 35-vuotias Lyytinen kertoo.

Vuodenvaihteessa vihreiden jäseneksi liittynyt Lyytinen sai kuntavaaleissa 227 ääntä ja oli mukana tekemässä vihreistä Jyväskylän suurinta kuntapuoluetta. Vihreät puolusti vaalityössään koulutusta ja vaati laadun palauttamista varhaiskasvatukseen ja koulutoimeen jatkuvien leikkausten sijaan.

Lyytisen mukaan Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on käyttänyt suurista kaupungeista vähiten rahaa oppilasta kohden. Kaupunki myös rajasi subjektiivista päivähoito-oikeutta. Ryhmäkoot ovat kasvaneet.

– Lapsivaikutusten arviointi pitää saada osaksi päätöksentekoa. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukemisessa edullisinta on puuttua varhaisessa vaiheessa ja ennakoiden, Lyytinen painottaa.

Uusi valtuutettu haluaisi nostaa pedagogiikan päällimmäiseksi niin, että ensin arvioidaan, miten oppimistulokset turvataan.

– Minimikurssitarjonta lukiossa ja oppimisen siirtäminen työpaikoille ammatillisissa opinnoissa ei oppimisen laatua takaa.

Lyytinen haluaa päättäjien kuuntelevan lapsia, perheitä ja henkilöstöä, koska kustannustehokkuus näyttäytyy heille toisin kuin päättäjille.

– Kaupungissa on osaamista ja tahtoa tehdä asiat laadukkaasti, mutta homma kusee resurssien puutteeseen.

Kolmen lapsen äitinä Lyytinen on huolissaan erityisesti päiväkotien lisääntyvästä levottomuudesta. Kun samoissa tiloissa on useita pienryhmiä ja vaihtuvia aikuisia, tilanne on hankala kaikille: lapsille, vanhemmille ja henkilöstölle.

Jyväskylä on yksi niistä kaupungeista, joissa koulutus on ollut isojen leikkausten kohteena. OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka näkeekin vaalituloksissa protestihenkeä.

– Jyväskylässä vihreät kasvattivat suosiotaan lähes yhdeksän prosenttia ja Lahdessa kuusi. Oulussa viidesosa valtuutetuista on opettajia, Misukka sanoo.

Monet OAJ-aktiivit pärjäsivät kuntavaaleissa hienosti. Matti Helimo (vihr.) ja Anne Liimola (sd.) menivät läpi Tampereella, Kari Kinnunen (kok.) Tuusulassa, Arja Laulainen (sd.) Porissa, Kaija-Leena Savijoki (kok.) Hämeenlinnasssa, Kai-Ari Lundell (ps.) ja Ulla Kaukola (sd.) Vantaalla sekä Martti Hällström (sd.) Espoossa.