Elina Hirvonen toivoo, että suomalainen koulu muistaisi erityisesti yhdenvertaisuuden periaatteen ja kansalaisuuteen kasvattamisen.

koulukelauksia

Jotta kasvetaan kansalaisiksi

Elina Hirvonen pohti 15-vuotiaana vakavasti lähtöä Afrikkaan vapaaehtoistöihin – mutta pääsi Kallion ilmaisutaidon lukioon.

Eija Kallioniemi teksti / Carl Bergman kuva / Opettaja 8/2017

Se oli kiihkeää!

Iltapäivällä luokassa istuu lukupiiri ja yläasteen ystäväjoukko mutta kaksi leiriä. Puhutaan kansalaissodasta. Elina symppaa punaisia ja ymmärtää heidän turhautumisensa, joskaan ei poliittisia tavoitteita.

Lukupiirin äiti oli helsinkiläisen Meilahden yläasteen äidinkielenopettaja Ulla Haukka-aho.

– Ulla oli minulle tosi tärkeä: innosti lukemaan, kirjoittamaan ja ajattelemaan. Hän piti vapaaehtoista lukupiiriä. Luimme kirjoja ja keskustelimme niistä Ullan kanssa. Se oli ihanaa ja uutta 1980–90-lukujen taitteessa, kirjailija ja elokuvaohjaaja Elina Hirvonen muistaa.

Elina ei ollut enää yhtä herkkä ja ujo kuin ala-asteella, eikä täydellisyyteen pyrkijä, jolle kokeesta kymppi miinus oli epäonnistuminen. Oppiminen kiinnosti.

– Yläasteen jälkeen hain pelkästään Kallion ilmaisutaidon lukioon, jonne halusin, mutta jonne oli vaikea päästä. Vaihtoehtona oli lähteä yksin Afrikkaan. Ehkä oli hyvä, että pääsin lukioon.

Elina toivoo sellaista tulevaisuuden koulua, jossa lasten yhdenvertaisuus pysyy ykkösenä.

– Että tämä on jatkossakin yhteiskunta, jossa tausta ei määrää, mitä ihmisestä voi tulla.

 

Siinä peruskoulu hänestä onnistui, mutta ylisukupolvista syrjäytymistä näkyy taas.

Elinaa kiehtoo malli kokonaiskoulupäivästä, jolloin koulussa voisi myös harrastaa. Se tasoittaisi eroja perheiden varallisuuden ja kyytien järjestymisen suhteen.

Elinasta tuntuu, että koulussa mennään liikaa digi edellä. Se kuitenkin on vain väline sisällöille. Johtotähdeksi pitäisi nostaa kansalaisuuteen kasvattaminen, yleissivistys, toisten kunnioittaminen.

Juuri siihen Elina Hirvonen pyrki täyspitkällä dokumenttielokuvallaan Kiehumispiste. Se kuvaa ihmisten kohtaamisia ja muukalaisvihaa.

Elokuvaa voi esittää ilmaiseksi esimerkiksi kouluissa 15. toukokuuta saakka. Esityskertoja on jo yli 600, joista satakunta kouluissa. Dokkari on nähty 15 maassa.

– Olen ollut hirveän iloinen, että se on lähtenyt kiertämään kouluihin ja virittänyt keskusteluja. Esimerkiksi kuudesluokkalaiset ovat pohtineet, miltä huutelu tuntuu, esityksissä käynyt Elina sanoo.

Kuka?

  • Elina Hirvonen on helsinkiläinen­ kirjailija, toimittaja ja elokuva­ohjaaja.
  • Haaveili lukion kynnyksellä­ ­Afrikasta ja asui sittemmin ­Sambiassa kaksi vuotta.
  • ​Elinan käsikirjoittaman ja ­ohjaaman dokumenttielokuvan Kiehumispiste saa katsottavaksi 15. toukokuuta asti osoitteesta boilingpoint.fi. Elokuva kestää ­1,5 tuntia. Osoitteessa on myös ohjeita keskusteluun.