kulttuurikulma

Kirjakävelyjä luonnossa

Luonto, musiikki ja kirjat ovat lastentarhanopettaja Elisa Tuomisen arjen iloja.

Maija-Liisa Ahonen teksti / Jyrki Johannes Tervo kuvat / Opettaja 5/2017

Elisa Tuominen lähtee toisinaan parin ystävänsä kanssa kävelylle varta vasten juttelemaan kirjoista ja vaihtamaan ­ideoita hyvistä kirjavalinnoista.

– Luin äskettäin Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista ja Liisa Keltikangas-Järvisen kirjan ”Hyvät tyypit”: Temperamentti ja työelämä, Vaasan Mustasaaressa asuva Elisa kertoo.

Taannoin Hämeenlinnan Sibeliuksenpuistossa Elisa yllättyi: Muutamaan puiston-penkkiin oli asennettu liiketunnistimet. Kun penkille istui, se alkoi soittaa Sibeliuksen musiikkia.

Elisa toi idean esikouluryhmään: hän vei lapset luontoretkelle ja soitti kuusen alla ­känny­kästä Sibeliuksen Kuusen.

Tuliaisia tuli myös Kansallisbaletin ­Lumikuningattaresta.

– Kun ryhmässämme oli revontuliaihe, soitin teoksen musiikkia ja näytin netistä revontulien kuvia.

Toukokuun kuorofestivaalien aikaan soi koko Vaasa. Sitä ennen reissut Tampereen ja Helsingin kulttuurikohteisiin aviomiehen kanssa auttavat Elisan kauneudennälkään.

Huhtikuun taidekylpyyn kuuluu ainakin Andrea Bocellin konsertti Hartwall Areenalla.

– On hienoa päästä kuulemaan maailmanluokan tähteä Suomessa!

Elisa Tuomisen vinkit

Tästä opin
Olin tammikuussa musiikin varhais­kasvatuksen kouluttajan Marika Luokkalan kurssilla. Opettelimme muun muassa käyttämään musiikinopetuksessa uusia, halpoja välineitä. Rummuiksi käyvät muoviämpärit, ja rumpupalikat syntyvät rullalle kierretystä sanomalehdestä. Luokkalan musiikkikirjassa on paljon uusia lastenlauluja ja niihin leikki- ja rytmisoitinohjeita. Jatkoteoksessa on kirjan lauluihin instrumenttisovituksia sekä uusia satuja, loruja ja leikkejä.
Marita Luokkala: Lähdetään musiikkimatkalle kirja ja cd. ­Suomen Musiikkimatka 2015.

Tähän haluan tarttua
Luemme päiväkodissa lapsille joka päivä. Viime vuoden Finlandia-ehdokkaan upean värikkäästi kuvittama­ satukirja tarttuu päivän­polttaviin ­asioihin. Se käsittelee uusiin ­kavereihin tutustumista,­ leikkiin­ mukaan ottamista ja ­ratkaisuja kiusaamistilanteisiin. Kirjan ­mukaan on nimetty uusi ­kiusaamisen ehkäisyn toimintamalli, ­johon liittyy ammattikasvattajille ja ­vanhemmille tehty opas.
Katri Kirkkopelto: Piki. Lasten keskus 2016.
Tiina Haapasalo, Katri Kirkko­pelto, Laura Repo: Mun ja sun ­juttu. Lasten keskus 2016.

Tästä innostun
Löysin tämän kirjan sattumalta.­ Teoksessa on paljon tietoa ja upeita kuvia lumihiutaleista. Kun katsoo tarkkaan, luonnosta löytää aina yllätyksiä. Otan itsekin ­kuvia luonnossa liikkuessani. Kirjan ­kuvat ovat innostaneet esikouluryhmäni lapsia, joista moni yhdisti lumihiutaleet Frozen-elokuvaan. Metsäretkellä he ovat tutkineet lumihiutaleita luupilla ja piirtäneet sitten niistä kuvia.
Kenneth Libbrecht, Rachel Wing: The Snowflake: Winter’s Frozen Artistry. Voyageur Press 2015.

Kuka?

Elisa Tuominen­ on Vaasan Teeriniemen päiväkodin esikouluryhmän lastentarhan­opettaja. Hänellä on myös työn­ohjaajan koulutus.