kolumni

Työn imua jokaiselle opettajalle

Noora Korhonen teksti / Opettaja 5/2017

Monet vastavalmistuneet opettajaystäväni ovat siirtyneet työelämään, ja osa valmistumisen kynnyksellä olevista on ujuttanut vaivihkaa ainakin toisen jalkansa koulun tai päiväkodin oven väliin.

On ollut ihanaa seurata kollegojen onnistumisia, innostumisia ja työn imua, joka on vetänyt heidät sisään tunti- ja viikkosuunnitelmien kiehtovaan maailmaan. Vähintään viikoittain saan vaikuttua inspiroivista ideoista, joita ystäväni ovat työssään toteuttaneet.

Usein nuorille ja vastavalmistuneille opettajille ensimmäiset vuodet työelämässä ovat raskaita. Opettajalta­ vaaditaan paljon, eivätkä kasvavat ryhmäkoot tai pienenevät resurssit tee työstä ainakaan helpompaa.

Kaikkien ongelmakohtien kääntöpuolena pitää kuitenkin muistaa, että vaikka suomalaisessa opettajankoulutuksessa ja opettajan työssä on paljon kehitettävää, on meillä myös jotakin, johon voimme olla hyvin tyytyväisiä.­ Opettajankoulutus on säilyttänyt vetovoimaisuutensa ja koulutukseen valikoituu alasta oikeasti kiinnostuneita opiskelijoita. Tämä näkyy myös työelämässä.

Opettajat ovat innokkaita kehittämään omaa osaamistaan sekä keksimään uusia tapoja oppia ja opettaa. He osaavat innostaa ja motivoida kaikenikäisiä oppijoita sekä nähdä jokaisen yksilölliset vahvuudet ja kehittämisen tarpeet. Selvitysten mukaan opettajilla on myös keskimääräistä enemmän työn imua verrattuna muihin ammattikuntiin. Eikä mikään ihme, saammehan tehdä aivan huikeaa työtä!

Opettajankoulutuksen kehittämisohjelman mukaan suomalaiset opettajat ovat tulevaisuuteen tähtääviä, laaja-alaisia ja uutta luovia asiantuntijoita, jotka hyödyntävät monipuolisesti uusia oppimisympäristöjä. He kehittävät jatkuvasti omaa osaamistaan ja työyhteisöään.

Tämä kuulostaa mielestäni juuri siltä, miltä pitääkin: innostavalta ja kehittämismyönteiseltä. Pidetään siis tulevaisuudessakin huoli siitä, että työn imu säilyy ja opettajat ovat innostuneita kehittämään työtään ja omaa ­osaamistaan.


Noora Korhonen on Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton SOOlin puheenjohtaja
puheenjohtaja@sool.fi