Tuula Ala-Lantela pääsi hiihtolomallaan rentoutumaan luottopaikkaansa tyttärensä luokse, jossa hän sai leikkikaverikseen lapsenlapsensa Maijan.

luotettu

Koulutettua ei viedä narussa

Jäsenkoulutuksen ei pidä paikata työnantajan koulutusvelvollisuuden puutteita, sanoo Tuula Ala-Lantela. Hän haluaa luoda Pohjanmaalle oman edunvalvonnallisen verkoston.

Matias Manner teksti / Lauri Rotko kuva / Opettaja 5/2017

Koulutusmyönteisyys ei varmasti ole opettajajärjestössä harvinainen ilmiö. Silti OAJ:n Pohjanmaan alueyhdistyksessä se pistää erityisesti silmään.

Pohjanmaan sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa toimivan alueyhdistyksen alueella paikallisyhdistyksiä on peräti 33.

Koulutusta on paljon, ja sitä tarjoillaan houkuttelevissa paketeissa: eri opettajaryhmiä kokoavilla keskusteluillallisilla, paikallisissa verkostotapaamisissa, leffailloissa ja liikunnan yhteydessä.

– Monta pientä koulutusta toimii meillä paremmin kuin yksi iso. Yritämme luoda paikallisyhdistyksiin edunvalvonnallisen verkoston, johon ihmiset haluavat tulla mukaan, OAJ Pohjanmaan alueasiamies Tuula Ala-Lantela kertoo.

Tuula suunnittelee koulutuksia koulutustiimin kanssa. Luennointia useammin koulutuksissa keskustellaan ja tutustutaan toisiin opettajiin. Ilmapiiriä pyritään keventämään, mutta pääpaino on tiukasti edunvalvonnassa.

– On työnantajia, jotka väheksyvät lisä- ja täydennyskoulutuksen velvollisuuksiaan, mutta meidän homma ei ole hoitaa työnantajan laiminlyöntejä.

Edunvalvonta on sitä paitsi Tuulan mukaan osa opettajien ammatillista osaamista.

– Yritän kertoa tavallisille opettajille, että sopimuksilla on väliä. Jos ei tiedä, miten tehdyt sopimukset tulee toteuttaa työpaikalla, ottaa tietoisen riskin. Olen huolissani siitä, että osa opettajista kokee olevansa ikään kuin urakkatöissä. He eivät näe itseään omien etujensa ajajina.

Silti koulutukset eivät suinkaan sisällä pelkkää sopimustulkintaa.

– Meille on tulossa esimerkiksi Seinäjoen kaupunginteatterin kokenut näyttelijä Eija-Irmeli Lahti kertomaan kehon kielestä. Kurssilla opetellaan, miten ollaan vakuuttavia. Se on viestintää, ja itse näen siinä tietenkin myös edunvalvonnallisen puolen. Kun olet vakuuttava, vastapuoli uskoo sinua, eikä sua ei viijä niinku pässiä narussa!

OAJ lähelläsi -juttusarjassa alueyhdistysten puheenjohtajat ja alueasiamiehet kertovat alueiden tärkeimmät kuulumiset, onnistumiset ja haasteet.

kuka & mitä?

Tuula Ala-Lantela
OAJ Pohjanmaan alueasiamies vuodesta 2014. Kiertää vuodessa noin 60 tilaisuudessa. Kiertävä laaja-alainen erityisopettaja ja JUKOn pääluottamusmies Lappajärvellä. Blackbirds-yhtyeen laulaja.

Jäsenkoulutus Pohjanmaalla
Tuulan ideoimissa verkostotapaamisissa jäseniä on kiinnostanut erityisesti järjestörakenneuudistus ja vuosityöaikakokeilu. Kouluastekohtaisiin keskusteluillallisiin ja Liikettä keholle -tapahtumiin on osallistunut parhaimmillaan yli 50 jäsentä.