Matematiikanopettaja Liisa Haukijärven nukkekodissa asuu viitisenkymmentä persoonallista nukkehahmoa, joiden elämään mahtuu sekä eloisaa arkea että iloisia juhlia.

vastapaino

Elämää minimaailmassa

Liisa Haukijärven nukkekoti ei ole vain kokoelma kivoja pikkuruisia esineitä ja itsetehtyjä vaatteita. Linjakujan nukkiksen kolmen suku-polven asukkaat elävät Liisan sepittämää ehtymätöntä tarinaa.

Tuula Ainasoja teksti / Johannes Wiehn kuvat / Opettaja 3/2017

Lyydia-mummo on tullut juuri kotiin Tallinnan-reissulta. Matkalaukku on pullollaan käsityötarvikkeita. Johan-vaari huomauttaa kiikkutuolistaan, että vinttihuoneessa on jo ennestään sen seitsemän sortin ompelutarvikkeita levällään.

Toisessa kerroksessa Maryn ja Mathew pyörittävät lapsiperheen arkea. Pikkuiset viihtyvät vauvakeinussa ja sitterissä. Cora, muotitietoinen nuori nainen, on tuonut uuden vaaterekin jo ennestään ahtaaseen huoneeseensa.

– Tykkään kehitellä tarinoita nukkisväelleni. Minulle he eivät ole vain posliininukkeja vaan nukkekodin asukkaita, jotka tarvitsevat vaatteita, kalusteita ja ruokaa pöytään. He elävät tapahtumarikasta arkea miniatyyrikoossa, kouvolalainen matematiikanopettaja Liisa Haukijärvi sanoo.

Liisan nukkiksen tapahtumat päätyvät kuvien kera hänen blogiinsa. Tarinoiden lisäksi blogista löytyy virkkaus- ja neulomisohjeita nukenvaatteille. Yrityksen ja erehdyksen kautta Liisa on oppinut virkkaamaan ja neulomaan vaatteita pikkuruisille nukeilleen.

Nyt erivärisiä mekkoja ja villatakkeja on useampia joka tyttötaaperolle. Löytyypä sävysävyyn pipoja ja villasukkiakin.

Netistä Liisa on löytänyt kaltaisiaan nukkekoteihin hurahtaneita eri puolilta maailmaa. Yksi harrastaja voi olla erikoistunut vaatteiden, toinen huonekalujen ja kolmas ruokatarvikkeiden tekemiseen. Viimeksi Liisa tilasi Oulusta nukenkeinun.

Liinavaatekaapista se lähti. Vanhasta valioyksilöstä, joka oli seisonut vuosikymmeniä lakanoita pullollaan anopin kyläkaupan vintillä Valkealassa. Jo lapsena nukkekodista haaveillut Liisa oli aina katsellut kaappia sillä silmällä. Siitä tuli upea joululahja tyttärelle, kun tämä oli viiden vanha.

Vanhemmat maalasivat kaapin sisältä ja ulkoa, ja seinät tapetoitiin sievällä pienikuvioisella tapetilla.

Tyttären nukkeleikit loppuivat aikoja sitten, mutta 56-vuotias Liisa ei malta lopet­taa leikkimistä. Nykyisin nukkekoti komeilee kunniapaikalla pariskunnan makuuhuoneessa.

Olipa kyse koulutyöstä tai nukkekodista, Liisa pyrkii tekemään kaiken täysillä.

– Tuskin olisin viihtynyt kolme vuosikymmentä matikanopettajana, jos en pitäisi lapsista, hän tuumaa.

Kollegat kouvolalaisessa Valkealan yläkoulussa pitävät Liisan opetustyylistä. He jopa kehuivat Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiölle Liisan olevan juuri oikea henkilö matemaattisten aineiden opettajien palkinnon saajaksi. Säätiön toimijat olivat samaa mieltä; Liisa sai suureksi yllätyksekseen tunnustuksen vuonna 2015.

– Ehkä kollegat arvostavat sitä, että en ole rutinoitunut. Pohdin erilaisia opetusmenetelmiä ja huomioin heikoimpien oppilaiden lisäksi lahjakkaat.

Kun matikassa käsitellään mittakaavaa, Liisa havainnollistaa nukkekodin avulla oppilaille, miltä näyttää yhden suhde kahteentoista. Liisan minipuikot kilisevät joskus myös koetunnilla koulussa.

– Etenkin miesopet ovat hämmästelleet, että mitä ihmettä väkerrän.

Liisa yhdisti molemmat sydäntään lähellä olevat asiat vuosi sitten. Nyt hänen nukkekotikokoisessa kyläkoulussaan touhutaan kuten liinavaatekaappiin rakennetussa minimaailmassakin.

Uusin haaste on rintamiestalo. Siksi virkkuukoukku vaihtuu yhä useammin vannesahaan ja porakoneeseen kansalaisopiston puutyökurssilla. Ulkolaudoituksen jälkeen käsillä on ikkunoiden nikkarointi.

– Vähän arvelutti ryhtyä puutöihin, mutta onneksi saan meidän koulun teknisen työn opettajalta hyviä vinkkejä. Saa nähdä muuttavatko Lyydia-mummo ja Johan-vaari sitten aikoinaan rintamiestaloon viettämään vanhuudenpäiviään.

 

Kuka?

Liisa Haukijärvi opettaa matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa Valkealan yläkoulussa Kouvolassa. Hän sai 2015 Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön kannustuspalkinnon erinomaisesta työstä matemaattisten aineiden opettamisen kehittämisestä.

lifeinliisasdollhouse.blogspot.fi