Tommi Toivosesta on hienoa nähdä, kuinka hänen työpajojensa osallistujat saavat onnistumisen kokemuksia. Tommin vieressä Eiran aikuislukion työpajaan osallistunut opiskelija Hudson Eduardo Ribeiro Buarque.

esillä educassa

Säveliä koodaten

Äänitaiteilija ja kurssisuunnittelija Tommi Toivonen rohkaisee opettajia kokeilemaan musiikkia ohjelmoinnin opetuksessa.

Minna Hotokka teksti / Annika Rauhala kuva / Opettaja 3/2017

Musiikin ja koodaamisen yhdistäminen tarkoittaa… elektronisten äänien ja musiikin tekemistä tietokoneella koodia kirjoittamalla. Musiikin tyyli voi olla mitä vain, vaikka klassista tai hiphopia.

Musiikki on mainio väline koodaamisen opetukseen, koska... ohjelmointi on reaaliaikaista. Koodin muuttamisen voi kuulla musiikissa heti. Äänten tekeminen on hauskaa ja tarjoaa aivan uudenlaisen lähestymistavan ohjelmoinnin opetukseen.

Nuorille musiikin ja koodaamisen yhdistäminen… antaa ensikosketuksen sekä ohjelmoinnin että elektronisen musiikin tekemisen maailmaan. Siitä saa myös ahaa-elämyksiä: ohjelmointi voi olla luova taito siinä missä kirjoittaminen tai laulaminenkin.

Opettajalta yhdistäminen vaatii… hieman perehtymistä, uteliaisuutta ja uskallusta. Hauskimmat jutut syntyvät, kun ohjelmoija tekee jonkin virheen. Siitäkin on hyötyä, jos ymmärtää hieman musiikista ja sen rakenteesta.

Musiikkia voi hyödyntää... esimerkiksi matematiikanopetuksessa, koska musiikki kääntyy helposti numeroiksi. Parilla rivillä koodia voi vaikka tehdä ohjelman, joka soittaa kaikki pianon sävelet.

Alkuun pääsee… helposti. Käy lataamassa netistä luovan ohjelmoinnin työkalu ja perehdy siihen netin ohjeiden avulla. Suosittelen ilmaista Sonic Pi -ohjelmaa. Se soveltuu hyvin myös niille, joilla ei ole entuudestaan kokemusta ohjelmoin­nista.

Katso, miten Sonic Pi:n kehittäjä Sam Aaron koodaa livenä musiikkia.

Ideoita opettajille

  • Kurssisuunnittelija Tommi Toivonen Mehackitista koodasi musiikkia livenä Educa-messuilla.
  • Mehackit on yritys, joka tarjoaa yläkouluille ja lukioille koodaustyöpajoja.