kulttuurikulma

Tarinoiden taikaa

Antti Hiitti ahmii elämyksiä niin englanninkielisestä kuin pohjoismaisestakin kulttuurista.

Maija-Liisa Ahonen teksti / Ari Korkala kuvat / Opettaja 2/2017

Antti Hiitti innostui teatterista työskennellessään opiskeluvuosinaan Tampereen teatterin vahtimestarina ja lipunmyyjänä. Erityisesti hänelle on jäänyt mieleen John Steinbeckin romaaniin perustuva näytelmä Hiiriä ja ihmisiä.

– Romaanihan on amerikkalainen klassikko, Tampereen norssissa englantia ja ruotsia opettava Antti sanoo.

Pienten lasten isä ei enää ehdi käydä teatterissa. Sen sijaan hän nauttii hyvistä tarinoista kotisohvallaan.

– Syksyllä katsoin vaimon kanssa Britannian lähihistoriasta ja kuningatar Elisabethista kertovan brittisarjan The Crown.

Englanninkielisten ja pohjoismaisten klassikkojen lisäksi Antti lukee uutta kirjallisuutta ja kirjoittaa oppikirjoja.

Hän ei ole vielä ehtinyt tarttua yhdysvaltalaisen Harper Leen kirjaan Kaikki taivaan linnut, jonka käsikirjoitus löytyi kirjailijan arkistosta.

– Leen esikoisteos Kuin surmaisi satakielen sopii hyvin myös lukiolaisille. Pohjoismaisista dekkareista pidän kovasti. Viimeksi luin norjalaisen Gard Sveenin Pimeän sylissä.

Lisäksi Antti nauttii opiskelijoidensa tavoin hiphop-musiikin kuuntelusta.

– On tärkeää, että minulla on heidän kanssaan yhteistä tarttumapintaa.

Antti Hiitin vinkit

Tästä opin
Oppimateriaalia etsiessä nettilähteet ovat parhaita. Yhdysvaltalainen satiirinen verkkosivusto tarjoaa paljon ajankohtaista uutisaineistoa, jota voi käyttää opetuksessa. Sivusto kommentoi ironisesti yhdysvaltalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria. Se näyttää, miten yhteiskunnallisia asioita voi esittää kiinnostavasti huumorin avulla. Lukiossa englannin osaamisen tasovaatimus on korkea ja ironian taju on tärkeää. Sivustolta on poimittu tekstejä myös ylioppilaskirjoituksiin.
theonion.com

Tähän haluan tarttua
Haluan ehdottomasti lukea laulajatähden omaelämäkerran. Se ilmestyi syksyllä samaan aikaan useassa maassa, myös Suomessa. Pidän Springsteenin musiikista. Hän on omalla työllään ja lahjakkuudellaan menestynyt henkilö, joka puhuu oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta. Olen asunut ja opiskellut Yhdysvalloissa, ja maan kulttuuri kiinnostaa minua ammatillisestikin.
Bruce Springsteen: Born to Run. Omaelämäkerta. Käsikirjoituksesta suomentanut Ilkka Reki­aro. Otava 2016.

Tästä innostun
Minusta tuli Harry Potter -fani 18-vuotiaana, kun vein pikkusisarukset katsomaan elokuvia. Englanninopettajalle on hyväksi kaikki, mikä liippaa englanninkielistä kulttuuria. J. K. Rowlingin käsikirjoittama elokuva kertoo velhokoulun oppikirjan kirjoittajan tarinan ja sijoittuu New Yorkiin, aikaan paljon ennen Harrya. Taikamaailmassa tapahtuvaan tarinaan tulee jatko-osia.
Elokuva Ihmeotukset ja niiden olinpaikat. Ohjaaja: David Yates. 2016.