Vaajakummun yhtenäiskoulussa opettavat Katja Heiska ja Jerker Polso ovat erityisen tyytyväisiä siitä, että yhdeksäsluokkalaiset saavat digiaikana lahjaksi kirjan.

juuri nyt

Tasa-arvosparrausta Nigeriasta

Katja Heiskan ja Jerker Polson mielestä yhdeksäsluokkalaisille jaettava kirjalahja on tervetullut lisä keskusteluun sukupuolten tasa-arvosta.

Maija-Liisa Ahonen teksti / Hanna-Kaisa Hämäläinen kuva / Opettaja 3/2017

Sukupuolten tasa-arvo pitää sisällään muun muassa ajatuksen siitä, että ei ole olemassa miesten ja naisten ammatteja.

– Kaikkein tärkeintä on omana itsenä oleminen. Siihen nuoria pitäisi kannustaa ammatinvalinnassa ja oppilaanohjauksessa, Katja Heiska pohtii.

Hän opettaa Jyväskylän Vaajakummun koulussa historiaa, yhteiskuntaoppia, uskontoa ja elämänkatsomustietoa.

Kaikki Suomen yhdeksäsluokkalaiset saavat tänä vuonna lahjaksi ­nigerialaiskirjailija Chimamanda Ngozi Adichien kirjan Meidän kaik­kien pitäisi olla feministejä. Ruotsinkielisenä kirjan nimi on Alla borde ­vara feminister. Kirjan kautta Itsenä olemisen tärkeydestä -hanke kannustaa ysejä pohtimaan tasa-arvokysymyksiä.

Vaikka naisen asema on Suomessa parempi kuin useimmissa maissa, sukupuolten välisestä tasa-arvosta pitää puhua myös koulussa, ­apulais­rehtori ja erityisopettaja Jerker Polso sanoo.

– George Orwellia lainatakseni: suomalaismiehet ovat tasa-arvoisempia kuin naiset.

Katjan ja Jerkerin mielestä Chimamanda Ngozi Adichien kirjasta saa aineksia monialaisten oppimiskokonaisuuksien ­globaaleihin sekä sukupuolten tasa-arvoon ja monikulttuuri­suuteen liittyviin teemoihin.

Samoja aiheita käsitellään Katjan omissa oppiaineissa.

– Ysit ovat fiksuja, ja on tärkeää, että he oppivat esittämään perusteltuja mielipiteitä niin suullisesti kuin kirjallisestikin.

Ysien esseekirjan teksti on alun perin kirjailijan englanninkielinen puhe, joka löytyy You­tubesta.

Tasa-arvon juhlaa

Yhdeksäsluokkalaiset pääsevät pohtimaan ja juhlimaan sukupuolten välistä tasa-arvoa Suomessa.

Jyväskylän yliopistossa käynnistettyä Itsenä ­olemisen tärkeydestä -hanketta koordinoi Kulttuurikeskus Piipoo.

Ohjelmassa on Otavan kirjasäätiön yhdeksäsluokkalaisille lahjoittamien kirjojen lisäksi kirjoituskatselmus, interaktiivinen lähetys 8.3. kansainvälisen naistenpäivän tasa-arvon juhlasta sekä oppimateriaalia.

wowfinland.fi/isot-hanke