Kimmo Tanttu ja Petri Lempinen palkittiin Educassa pitkäjänteisestä työstä koulutuksen eteen. Tunnustukset julkistettiin Educa-tapahtumassa.

taululla

Tietoisesti edelläkävijä

Keksi ensin, mitä asialle tai ongelmalle voisit tehdä. Sitten edistä sitä aktiivisesti itse. Tämä on motto, jolla vuoden koulutusvaikuttaja Petri Lempinen tekee työtään – ja elää elämäänsä.

Salla Hongisto teksti / Leena Koskela kuva / Opettaja 3/2017

Yhteinen, tasa-arvoa edistävä arvopohja. Sen rakentaminen on koulun tehtävä siinä missä tiedon tai ammattitaidonkin. Näin pohtii Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen AMKEn toimitusjohtaja, filosofian ­tohtori Petri Lempinen.

– Yli 300 000 opiskelijaa osallistuu vuosittain ammatilliseen koulutukseen. Se vasta on iso vastuu. Pitäisi pohtia, millaisiin arvoihin me yksilöiden muodostamana yhteiskuntana sitoudumme, Lempinen haastaa edelläkävijyyteen.

OAJ:n hallitus palkitsi Lempisen vuoden 2016 koulutusvaikuttajana. Lempinen sai tunnustusta erityisesti ammatillisen koulutuksen näkyvyyden edistämisestä.

Lempisen omasta mielestä viime vuoden kirkkain näkyvyysvoitto oli Amis liikkeessä -tapahtuma. Siinä opiskelijat, opettajat ja oppilaitokset ympäri maata tempaisivat yhdessä ammattillisen koulutuksen puolesta. AMKE lähti täysillä mukaan opiskelijajärjestön ideaan.

Kahden AMKE-vuoden aikana Lempinen on ehtinyt kiertää jo yli 60 oppilaitoksessa. Hänen tavoitteenaan oli saada ammatillisen koulutuksen opiskelijat ja opettajat uskomaan tulevaisuuteen.

– Huominen on olemassa, mutta omaa toimintaa pitää kehittää. Maailma muuttuu, leikattiin tai ei.

Lempisen mukaan valtio ei ole hahmotellut selkeää koulutuspoliittista visiota sitten vuoden 2007. Silloin hallitusohjelma sisälsi aikuiskoulutuksen ja yliopistojen uudistamisen.

Lempisen mielestä olemme yhä kaukana sellaisesta näkemyksestä, joka uudistaa yhteiskuntaa koulutuksen kautta.

– Sellaista keskustelua ei edes käydä, miltä tulevaisuus voisi näyttää ja miten se heijastuu koulutukseen. Ei nähdä tarpeeksi kauas, kun sopeutetaan lyhytnäköisesti, Petri Lempinen analysoi.

Apua ei ole siitäkään, että koulutusta pidetään yhä useammin tuottoon johtavana välineenä, kun jo sillä itsellään pitäisi nähdä arvoa.

– Suomelta voi jäädä paljon saavuttamatta näköalattomuuden takia.

AMKE:n ja OAJ:n yhteistyö on Lempisen johtajavuosina tiivistynyt entisestään. Lempinen on myös Opettaja-lehden kolumnisti.

Vuoden koulutusvaikuttaja -tunnustuksen lisäksi OAJ:n hallitus myönsi kunniamaininnan Suomen yhtenäiskouluverkosto Syvelle ja sen puheenjohtajalle, rehtori Kimmo Tantulle. Perusteena on pitkäaikainen ja aloitteellinen työ koulutusjärjestelmän muutoksen pedagogiseksi tukemiseksi.

Syve on kouluttanut tuhansia opettajia ja rehtoreita sekä järjestänyt laajoja yhtenäiskoulua käsitteleviä seminaareja. Lisäksi Tanttu on edistänyt yhteistyötä koulutuspolitiikassa ja työmarkkinatoiminnassa.

– Palkinto merkitsee paljon. Se osoittaa, että panoksemme yhtenäiskoulujen määrän lisääntymiseen on ollut merkittävä, Tanttu kiittelee.


Lue lisää OAJ-uutiset 28.1.
Vuoden koulutusvaikuttaja: Palkinto tuo lisänäkyvyyttä ammatilliselle koulutukselle