Tunnelma oli juhlava ja pysäyttävä, kun opettajat lausuivat Comeniuksen valan yhteen ääneen Educa-messujen päätteeksi.

esillä educassa

Arvojen äärellä

Yhteinen työn eetos hulmahti vahvasti juhlayleisön tajuntaan, kun opettajat lausuivat valansa Educassa. Sitoutuminen oman alan arvoihin teki vaikutuksen myös maailman parhaaseen opettajaan.

Riitta Korkeakivi teksti / Leena Koskela kuvat / Opettaja 3/2017

Kasvurauha on monen mielestä Comeniuksen valan kaunein sana. Opetusalan eettisessä neuvottelukunnassa sanan keksi Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa.

Valan sisältö pidettiin tarkoin salassa aina julkistamistilaisuuteen saakka. Educan päälavalla sen vannoivat neuvottelukunnan puheenjohtajan Arno Kotron johdolla ensin konkariopettaja, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sekä äidinkielenopettaja Suvi Louhema Porista. Tämän jälkeen runsaslukuinen yleisö luki valan vielä yhteen ääneen.

Nuori ja konkari – Suvi Louhema ja Olli Luukkainen toimivat valan esilukijoina.

Louheman mielestä Comeniuksen vala on hieno osoitus opettajan työn tärkeydestä.

– Olen aina ollut ylpeä ammatistani. Tunsin olevani osa suurempaa joukkoa, jonka jäsenillä on yhteiset arvot.

Louhema uskoo, että vala kokoaa kaikki opettajat saman ydintehtävän äärelle. Erityisesti häntä koskettivat valan ensimmäiset rivit, joissa opettaja siirtää inhimillistä kulttuuria eteenpäin ja osallistuu oppilaiden kasvattamiseen.

– Myös se, että opettaja auttaa oppilasta kasvamaan täyteen ihmisyyteen, kuulosti minusta hienolta. Mehän pyrimme siihen, että jokainen oppilas löytää oman parhaan potentiaalinsa ja oppii hyödyntämään sitä.

Espoolainen äidinkielenopettaja Laura Carlson osallistui tilaisuuteen kolmikuinen Aava sylissään. Nuoren opettajan mielestä valassa mainittuja asioita voisi opettajankoulutuksessa käsitellä enemmänkin. Vala saattaisi toimia huoneentauluna herättelemässä työn eettiseen velvoittavuuteen.

– Kasvurauha muistuttaa siitä, että oppilaita pitää ymmärtää yksilöinä ja jokaisen on saatava oppia asioita omaan tahtiinsa.

Laura Carlson toivoo, että eettisistä arvoista puhuttaisiin enemmän myös opettajankoulutuksessa. Sylissä Ada.

Suvi Louheman mukaan kasvurauha voisi tarkoittaa sitä, että taloudelliset tai poliittiset syyt eivät saa vaikuttaa siihen, mitä opetetaan.

– Oppilaiden on saatava sellaiset tiedot ja taidot, että heistä kasvaa tiedostavia ja osaavia aikuisia. Siihen kuuluu kaikkien näkökulmien ja erityisesti inhimillisyyden huomioiminen.

Vala teki vaikutuksen myös palestiinalaisopettaja Hanan al Hroubiin. Hänet valittiin viime vuonna maailman parhaaksi opettajaksi.

Al Hroub piti valan vannomisen jälkeen puheen, jossa hän korosti opettajien merkitystä tulevaisuuden rakentajina.

– Vien tämän valan kotimaahani ja levitän sitä siellä.

Hanan al Hroub lupasi levittää valaa myös kotimaassaan.

Maailman paras opettaja toivoo, että kaikki opettajat maailmalla sitoutuisivat työhönsä yhtä suurella intohimolla kuin suomalaiset kollegansa.

– Olen miettinyt, mikä on suomalaisen koulun menestyksen salaisuus ja tullut siihen tulokseen, että se on rakastava ilmapiiri ja vapaus ilmaista itseään. Siinä on mallia muillekin, Hanan al Hroub totesi.

Opettajien vala on nimetty 1600-luvulla vaikuttaneen tšekkiläisen kasvatusfilosofin Johan Comeniuksen mukaan. Hän vaati kaikille lapsille oikeutta koulutukseen sukupuoleen ja yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta.

Comenius toivoi, että yksilön erilaiset kehitysasteet otettaisiin opetuksessa huomioon. Hänestä ihmisen koko elämä oli koulua, jatkuvaa oppimista ja kasvua, kehdosta hautaan asti. Comenius halusi koulutusta myös opettajille.

Eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, elämänkatsomustiedon-, psykologian- ja filosofianopettaja ja kirjailija Arno Kotro kertoo, että Comeniuksen vala on eettinen ohjenuora, jolla ei ole juridista velvoitetta. Se on rinnastettavissa lääkärien Hippokrateen tai insinöörien Arkhimedeen valaan.

Neuvottelukunta toivoo, että opettajankouluttajat ottavat valan käyttöönsä esimerkiksi uusien opettajien valmistumisen yhteydessä. Vala on tarkoitettu kaikille opettajille varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
 

Lisätietoa Comeniuksen valan vannomisesta.
Lue Arno Kotron ajatuksia valasta Opettaja-lehden numerosta 2/2017
Lisää juttuja Educasta > oaj.fi/educa