Kimmo Puikkonen osti viidakkoveitsen Borneolla Iban-heimon päälliköltä, joka kertoi käyttäneensä sitä toisen maailmansodan viidakkosodassa japanilaisia sotilaita vastaan. Pääkallot roikkuivat majoissa.

Vastapaino

Maan kiertäjä

Kimmo Puikkonen on matkustanut lentokoneessa, johon lennon aikana iski salama, sekä tavannut Kon-Tiki-retkikunnan johtajan Thor Heyerdahlin. Niin, ja vieraillut maailman kaikissa itsenäisissä valtioissa.

Ulla Ojala teksti / Veikko Somerpuro kuvat / Opettaja 42/2014

Kimmo Puikkonen mietti, selvitäänkö tästä hengissä vai ei. Hän istui rankkasateen piiskaamassa pienkoneessa, joka yritti päästä ilmaan viidakkokiitoradalta Guyanassa, Etelä-Amerikassa.

Seurue oli käynyt katsomassa Kaieteurin ja Orinduikin putouksia, ja nyt oli aika lähteä paluulennolle Georgetowniin. Kuoppainen ”kiitotie” lainehti vettä, ja nousuyrityksessä hiekkaa ja mutaa roiskui siipien yli.

Lentäjä ei saanut ensi yrittämällä konetta ilmaan. Hän neuvotteli pitkään toisen pienkoneen lentäjän kanssa, kuinka tilanteesta selvitään. Miehet kahlasivat kentän halki ja takaisin tutkien tarkasti kuopat ja kumpareet. Rankimman sateen tauottua yritettiin uudestaan.

Nousu onnistui väistelemällä syvimpiä kuoppia ja pomputtamalla konetta kumpareelta toiselle.

– Tämä on ollut yksi sykähdyttävimmistä kokemuksistani. Se ei olisi sopinut heikko­hermoisille.

Kimmo Puikkonen on käynyt kaikissa maailman itsenäisessä valtiossa, joita Suomi mukaan lukien on 196. Matkanjohtajan ja -oppaan tehtäviä hän on tehnyt yli 150 valtiossa. Opaskollegat pitävät saavutusta maailmanennätyksenä.

Nurmijärvellä Rajamäen yläasteella fysiikkaa, kemiaa ja tietotekniikkaa opettava Puikkonen innostui matkustamisesta tosimielellä vuonna 1983. Lähtökohtana oli kiinnostus eri maiden kulttuureihin.

Vuosien varrella kypsyi ajatus, että jospa ennen 60-vuotispäivää saisi käytyä kaikissa maapallon itsenäisissä valtioissa.

Kahdessa viimeisessä listaltaan puuttuneessa, Nicaraguassa ja Kolumbiassa, Puikkonen vieraili nyt syyslomalla. Pyöreät vuodet täyttyvät marraskuun loppupuolella.

Viidakkolennon lisäksi mieleen ovat painuneet 6,2 magnitudin maanjäristys Taškentissa, matkustaja­koneen moottorien hetkellinen sammuminen kesken lennon salamaniskun seurauksena lähellä Casablancaa ja Bagdadin nähtävyyksien katseleminen panssaroidusta ajoneuvosta yhdysvaltalaisten sotilasajoneuvojen keskellä.

Maailman viehättävimmäksi paikaksi Puikkonen nimeää Caprin saaren Italiassa ja sieltä avautuvan näkymän Amalfin rannikolle. Suuri osa lumosta syntyi paikan tunnelmasta maukkaine aterioineen, viineineen ja musiikkeineen.

Puikkonen on huomannut useasti matkoillaan, kuinka hieno maa Suomi on. Toisaalta hän on havainnut, etteivät olot köyhässäkään maassa välttämättä ole niin kurjat kuin meillä annetaan ymmärtää.

Opettaja on vieraillut kymmenissä kouluissa eri puolilla maapalloa. Yksi mielenkiintoisimmista on ollut jerusalemilainen Max Rayne Hand in Hand -koulu, jossa on sekä israelilaisia että palestiinalaisia opettajia ja oppilaita.

Oppilaiden kanssa Puikkonen on tehnyt kymmenkunta matkaa eurooppalaisiin kohteisiin muun muassa Comenius-yhteistyöohjelman viemänä.

Matkoillaan Puikkonen on tavannut myös useita kuuluisuuksia. Hän tapasi Polynesian asuttamiseen liittyvistä teorioistaan tunnetun Thor Heyerdahlin Túcumessa Perussa, lääkäri Albert Schweitzerin tyttären Lambarenessa Gabonissa ja ex-jalkapalloilija Diego Maradonan Buenos Airesissa Argentiinassa.

Puikkonen opiskeli nuorena paitsi opettajaksi myös matkaoppaaksi. Hän on toiminut oppaana muun muassa 50–60 hengen suuruisille opettajaseurueille ja vetänyt maailmanympärimatkoja. Viime vuosina hän on johtanut matkoja muutaman miehen ryhmälle, joka on halunnut tutustua turisteille harvinaisiin kohteisiin.

Minne Puikkonen matkustaa seuraavaksi?

– Maapallolla on niin paljon vierailemisen arvoisia paikkoja, ettei kaksikaan ihmiselämää riittäisi niissä käymiseen. Suunnittelen ensi kesäksi matkaa Venäjän Kaukoitään: Kamtšatkan niemimaalle, Sahalinin saarelle ja Kuriileille.

Seuraavaksi Puikkonen kuitenkin suuntaa tapaamiseen, johon on kutsuttu kaikissa maail­man itsenäisissä valtioissa vierailleet suomalaiset. Heitä on elossa kahdeksan.