Jane Eyre Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaanista.

Fiktiiviset kollegat

Kulttuuri ja kesä. Ikimuistoisia opettajahahmoja seikkailee niin kirjoissa, valkokankaalla kuin sanomalehden sarjakuvasivullakin. Lihaa ja verta olevat opettajat kertovat, kuka fiktiivinen opettaja on tehnyt vaikutuksen, viihdyttänyt tai näyttänyt esimerkkiä.

Koonnut Heta Lievonen / Opettaja 17-18/2014

Kotiopettajattaren romaanin Jane Eyre

”Kirjallisista hahmoista eniten sykähdyttää Charlotte Brontën Jane Eyre. Vastavoimien nainen edustaa päättäväisyyttä, rohkeutta ja itsenäisyyttä. Janesta löytyy myös herkkyyttä, itsehillintää ja vaatimattomuutta. Puhumattakaan pedagogisesta rakkaudesta ja ymmärryksestä, jota hän osoittaa suojatilleen kotiopettajana. Jane on ope ja ihminen.”

Tuija Jämsén, koulunjohtaja, Putaanvirran koulu, Pihtipudas

 

 Freedom Writers -elokuvan Erin Gruwell

”Pohtiessani valintaani suosikkihahmon paikasta kilpailivat humoristinen Kumman kaa Anne, Timo Parvelan Ella-kirjojen opettajahahmo, johon oli helppo samaistua, sekä elämänmakuinen Erin Gruwell. Ikimuistoisimmaksi hahmoksi on minulle erityisluokanopettajana jäänyt mieleen elokuvasta Freedom Writers Hilary Swankin esittämä Erin Gruwell.

Nuori opettaja ottaa erityisluokan opettaakseen. Erin kohtaa jokaisen oppilaansa yksilönä ja kykenee työssään luoviin ratkaisuihin. Hän joutuu opettajana myös pohtimaan rajusti työelämän rajoja. Erin antaa nuorille uusia näkökulmia elämänasioihin sekä pistää heidät kirjoittaen tutkimaan omaa elämäntarinaansa. Opettaja antaa oppilailleen uskoa ja toivoa tulevaisuuteen.

Lisäksi ihailin elokuvassa tapaa, jolla kuvattiin opetuskokonaisuutta, jonka Erin luokkansa kanssa toteuttaa. Opettaja roolittuu myös nuorten puolestapuhujaksi.

Freedom Writers toi elokuvana opettajakuvauksen, joka kosketti, pisti ajattelemaan, antoi ideoita ja vahvisti käsitystäni siitä, että tekemällä luovia ja rohkeita ratkaisuja opetustyössä saadaan aikaan tuloksia. Sillä, miten kohtaat oppilaat ihmisenä, on merkitystä.

Erin Gruwell, hänen luokkansa ja yleensä Freedom Writers jäi mieleeni elämänmakuisena kuvauksena opettajapersoonasta, joka tekee työtään sydämellään.”

Tiia-Pauliina Niemi, erityisluokanopettaja, Saukonpuiston koulu, Tampere

 

Kamut-sarjakuvan Kissaopettaja

”Kun on pitkä opettajanura takana, on oppinut luottamaan omaan näkyyn. Ei ammatillinen itseluottamus silti sitä tarkoita, etteikö arvostaisi erilaisia kollegoita ja heiltä vielä voisi oppiakin.

Miksi tuo Kamujen Kissaopettaja, joka pitää oraville kirjallisuuspiiriä? Hänellä on näky, intohimo siihen, mistä tahtoo kertoa. Hän myös luottaa vilpittömästi opiskelijoihinsa, ei anna ennakkokäsitysten kuljettaa, etteivätkö muka oravat, nuo vikkelät veijarit, innostuisi erään Charles Dickensin teoksesta, joka on Kissaopettajaa itseään niin paljon puhutellut. Hän ei lannistu kommentista, eikä ylenkatso opiskelijoidensa tietämättömyyttä. Hän uskoo hyvää opiskelijoistaan.

Opettamisessa on kysymys inhimillisyydestä, arvostamisesta ja uskosta siihen, että he, joita opettaa, oppivat.”

Sirkku Enqvist, lehtori, sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala, Koulutuskeskus Tavastia, Hämeenlinna

The Sound of Music -musikaali kantaesitettiin Broadwaylla 1959. Elokuvasovituksen (1965) pääosassa hehkui Julie Andrews.

Uusi päivä -tv-sarjan Asko Haavisto

”Vaikkakaan Asko Haavisto ei suoranaisesti edusta omaa opettajaihannettani, en voi olla seuraamatta hänen tekojaan alkuviikon iltoina. Viime aikoina Askoa on seurattu enemmän perheensä kuin opetuksen parissa, mutta samaa kasvatustehtävää hän suuressa kotiyhteisössäänkin harjoittaa. Juuri äskettäin Asko paljasti yhden opetuksellisen metodinsa: toistoa, toistoa, toistoa – ja vielä päälle hieman toistoa. Tämän vihjeen hän antoi koulunsa tanssinopettajalle, joka on äskettäin ja yllättäen muuttunut myös lukiolaispojan äitipuoleksi.

Siinä mielessä Asko vastaa omia opettajan ihanteitani, että hän pyrkii yhdistämään perinteistä opettajanasennetta nykyaikaisiin menetelmiin. Ennen kaikkea hän uskoo omiin näkemyksiinsä ja pitää niitä yleensä oikeina, kuten opettajan tulee itseensä uskoakin.”

Pekka Makkonen, kuvallisen viestinnän lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

 

Niskavuoren naisten Ilona Niskavuori

”Kun kauan sitten opiskelin äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi, Oulun kaupunginteatterissa esitettiin Hella Wuolijoen näytelmää Niskavuoren naisia, jota kävimme yhdessä katsomassa pariinkin kertaan ja analysoimme tuntikaupalla näytelmäkirjallisuutta opiskellessamme. Ilona oli ihana ja raivostuttava. Kukapa nuori opettaja ei haluaisi samastua hänen intoonsa ja riemuunsa, rohkeuteensa viedä lapsoset retkelle ja pukeutua epäsovinnaisesti. Mutta rakastua nyt sitten siihen pöhköön Aarneen.

Ilonan opettajuus kuitenkin jäi mieleen elämään. Ilona, ilon essiivi, säteili nuoruuden itsevarmuutta ja opetti kuten oikeaksi näki. Nuoruuden ehdottomuudessaan hän uskalsi uhmata piintyneitä tapoja ja paikallaan polkevia toimintamalleja.

Jokin hitunen Ilonasta jäi sisälleni elämään. Mitäpä tämä työ olisi ilman muutoksen riemua ja taistelunhalua? Itseään on kuunneltava, uhrautuja ei pitkään jaksa. Ja kääkäksi muuttuu, jos ilo sammuu ja rohkeus katoaa.”

Annamari Saure, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, Salinkallion peruskoulu, Lahti

 

The Sound of Musicin Maria von Trapp

”Suosikkiopettajahahmoni on The Sound of Music -musikaalin kotiopettajatar Maria. Oikeastaan hän on opiskelemassa nunnaksi, ja hänet lähetään viimeiseksi vuodeksi ennen lopullista nunnavalansa vannomista itävaltalaiseen von Trappin perheeseen opettamaan perheen seitsemää puoliorvoksi jäänyttä lasta.

Olen nähnyt musikaalin ensimmäisen kerran nuorena, ja se teki vaikutuksen. Maria tuntui hyvältä esikuvalta. Maria on tomera mutta lämminsydäminen ja iloinen, ja hän laulaa paljon lasten kanssa. Edelweiss- ja Do-re-mi-laulut ovat jääneet elämään niin, että laulatan niitä vieläkin koulussa musiikintunneilla.”

Suvi Kulmala, luokanopettaja, Komeetan koulu, Espoo

 

Muista myös nämä

John Keating, uudistusmielinen äidinkielenopettaja Peter Weirin elokuvassa Kuolleiden runoilijoiden seura.

Anne Nyberg, Kumman kaa -tv-sarjan rempseä ruotsinopettaja, seikkailee terveydenhoitaja Ellun kanssa.

Jarmo ”Jamo” Heikkinen, sketsihahmo Putous-tv-sarjassa, ilmaisutaidonopettaja.

Pöllö, metsän viisaimpana pidetty eläin A.A. Milnen Nalle Puh -kirjoissa.

Cathy Jamison, Viimeistä päivää -tv-sarjan päähenkilö, joka taistelee syöpää vastaan.

Lukkari, ankaruuden perikuva Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä.

Will Schuester, Glee-tv-sarjan espanjanopettaja, joka ohjaa syrjittyjen oppilaiden show-kuoroa.

Ellan opettaja, keskeinen hahmo Timo Parvelan Ella-kirjoissa.

Roland Pryzbylevski, poliisi, joka siirtyy opettajaksi HBO:n tv-sarjassa The Wire.

Albus Dumbledore, Tylypahkan noitien ja velhojen koulun rehtori J.K. Rowlingin Harry Potter -kirjoissa.

 

Mikä opettajahahmo sinulle on jäänyt mieleen? Jaa muistosi OAJ:n Facebook-sivulla facebook.com/oajry.